Zdravje
3530 ogledov

Izredne zdravstvene razmere v državi, ki je izjemno priljubljena pri turistih

Arequipa, Peru Trivago
Razmere spremlja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V Peruju so razglasili izredno zdravstveno krizo, potem ko je število ljudi z redko avtoimunsko boleznijo Guillain-Barréjev sindromom (GBS) skokovito naraslo. Gre za obliko akutne polinoevropatije, ki povzroča nenadno poslabšanje mišične oslabelosti, ki lahko včasih vodi v paralizo, poroča Daily Mail.

Zabeleženih 231 primerov

Od začetka leta je južnoameriška država, ki ima 33,7 milijonov prebivalcev, zabeležila 231 primerov omenjenega sindroma. Več kot polovica primerov se je pojavila v petih tednih, od začetku junija do sredine julija. Večina bolnikov trpi za progresivno obliko paralize, ki se začne v stopalih in nogah ter se premika navzgor na trup in zgornje okončine.

Vsi bolniki so imeli v telesu bakterijo Campylobacter jejuni, ki jo običajno najdemo v onesnaženi vodi in hrani. Ista bakterija naj bi bila odgovorna za podoben izbruh GBS pred štirimi leti. Kljub hudim simptomom, ki jih povzroči Guillain-Barréjev sindrom, je bolezen smrtna le v petih odstotkih primerov. Čeprav se bolezen ne prenaša tako kot bakterijske bolezni, je perujska vlada uvedla izredne razmere in mobilizirala vsa zdravstvena sredstva. Omejitve potovanj sicer niso uvedene, še poroča hrvaški portal Jutranji.hr.

 

 

Letos so zabeležili štiri smrti, ki so povezane s to boleznijo. 94 bolnikov je bilo tudi paraliziranih. Zgodnja postavitev diagnoze je ključnega pomena, saj se s zgodnejšim zdravljenjem poveča verjetnost, da bo izid boljši. Okrevanje lahko traja od nekaj mesecev do celo enega leta.

Razmere v Peruju sicer pozorno spremlja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pierre 14:02 12.avgust 2023.

    Peru je pa res priljubljen med turisti, cele črede letijo tja....

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:41 04.avgust 2023.

    Ni smrtna, si pa trajni invalid odvisen od tuje pomoči...slaba tolažba, sem raje takoj hin !