Zdravje
2421 ogledov

Je koronavirus prisoten tudi v bazenih?

Vrt, bazen, vrtno pohištvo Profimedia
Znanstvenike je zanimalo, kakšno je tveganje za okužbo s koronavirusom v bazenih.

Pred poletjem so bazeni pristali pod drobnogledom znanstvenikov, ki raziskujejo tveganje za prenos virusa tako na skupnih področjih uporabe kot v klorirani vodi. Kot poroča italijanska tiskovna agencija ANSA, je norveška študija pokazala, da virus zaradi klora ne zdrži več kot 20-30 sekund na površini vode.

Študija virologov z Imperial College London, ki sicer še čaka na strokovno oceno in objavo v znanstveni literaturi, je prav tako pokazala, da je tveganje za prenos covid-19 preko vode v kloriranih bazenih zelo majhno. Študija, ki jo navaja swimming.org, je potrdila tudi druge dokaze o učinku klora na obstoj virusa.

Virus pod določenimi pogoji preneha obstajati po 30 sekundah

Raziskovanje vzorcev v laboratoriju je privedlo do rezultatov, ki kažejo, da klor v vodi z določeno pH vrednostjo zmanjša možnost prenosa virusa za več kot 1000-krat v 30 sekundah. Dodatna testiranja različnih razponov prostega klora in pH so potrdila, da je bil klor učinkovitejši v bazenu z nižjo pH vrednostjo.

Profesorica Wendy Barclay z Imperial College je povedala: »V varnih pogojih lahko izmerimo sposobnost virusa, da okuži celice, kar je prvi korak pri njegovem prenosu. Z mešanjem virusa z vodo v bazenu smo lahko pokazali, da virus v vodi v bazenih ni bil več nalezljiv.''

Kot je prejšnji teden na novinarski konferenci ob odpiranju slovenskega turizma povedal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, zaradi upoštevanja vseh standardov v Sloveniji nismo zabeležili nobene okužbe pri obratovanju bazenov in wellnessov niti med gosti niti med zaposlenimi.

Norveški inštitut za javno zdravje medtem še vedno opozarja, da kljub vsebnost klora v vodi v bazenu, ki zadošča za izničenje koronavirusa, lahko fizični stik v garderobah in ob bazenu potencialno povzroči prenos kot pri vsakem drugem tesnem stiku.

Različne površine in snovi imajo različni čas obstojnosti virusa. Kot smo že pisali, lahko na bankovcih, zaslonih mobilnih telefonov zdrži mnogo dlje - kar več dni. Na bankovcih in steklu naj bi se obdržal od dva do tri dni, na plastiki in nerjavečem jeklu do šest dni, a je okužba z virusom prek kovinskih ali plastičnih površin sicer malo verjetna.

Koronavirus covid-19 Zdravje Nova odkritja o obstojnosti koronavirusa

dezurni@zurnal24.si
 

 

 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 22:42 31.maj 2021.

    hahaha, virus ne prenese klora.. a da ga pa najdejo v kanalizaciji to pa znajo priznat. ma me mal čudi, da se moramo dezificirat z 60 % alkoholom, kaj ne bi bila dobra kar voda iz bazena.. pa za konc.. ...prikaži več. le glejte da si boste dezifinciral roke predno boste šli v bazen, pa usta tud...

  • JZekspert 19:01 31.maj 2021.

    Koronavirus je res povsod, pporočajo ''znanstveniki'', v ustih Beovičeve in Logarce, pa Kacota ga je polno, pa v Krekovi neurejeni bradi, pa v njihovih ritih, zanesljivo pa je na denarju, ki ga prejemajo bolnice, infektološke bunke in vseh 30, ki ...prikaži več se nam dnevno lažejo za ''hitro natisnjen helikopterski'' denar. Realna slika njihovega prepričevanja? Tole je malce komično, da se razvedrimo: https://www.youtube.com/watch?v=2_kwFKAmd8M