Zdravje
2642 ogledov

Nova odkritja o obstojnosti koronavirusa

Koronavirus covid-19 Profimedia
Virus SARS-CoV-2 naj bi bil na bankovcih, zaslonih mobilnih telefonov in nerjavečem jeklu dlje obstojen, kot so domnevali.

Avstralski znanstveniki so preučevali obstojnost virusa SARS-CoV-2 na različnih površinah. Izsledki njihovih raziskav so pokazali, da lahko virus na bankovcih, zaslonih mobilnih telefonov in nerjavečem jeklu preživi do 28 dni. Poudariti je treba, da so poskuse izvajali v laboratoriju in v temi. To sta dva pomembna dejavnika, saj je bilo v preteklosti že ugotovljeno, da UV svetloba uniči virus, navaja BBC. 

Nekateri strokovnjaki izpostavljajo tudi vprašanje prenosa virusa s površine v vsakdanjem življenju. Koronavirus se namreč večinoma prenaša, ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo. Okužba z virusom prek okuženih kovinskih ali plastičnih površin je precej manj verjetna, glede na raziskave Ameriškega centra za nadzor bolezni.  

V preteklih mesecih je bilo opravljenih več raziskav o tem, kako obstojen je virus na različnih površinah. Na bankovcih in steklu naj bi se obdržal od dva do tri dni, na plastiki in nerjavečem jeklu do šest dni.

Raziskava Avstralske agencije CSIRO je dala drugačne rezultate. Virus je na gladkih površinah, kot so stekleni zasloni mobilnih telefonov, plastika, bankovci, preživel 28 dni, če je bila temperatura 20 stopinj Celzija in so bili predmeti v temi. Na drugih bolj prepustnih materialih, kot je na primer blago, je obstal do 14 dni. Za primerjavo, virus gripe v enakih okoliščinah preživi 17 dni. 

Rezultati raziskave so pokazali, da virus oslabijo visoke temperature. Po 24 urah pri temperaturi 40 stopinj Celzija virus ni bil več nevaren. 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Znani neuradni podatki za nedeljo: Ogromen skok okužb

Izven laboratorija so pogoji drugačni

Profesor Ron Eccles z univerze v Cardiffu je kritičen do avstralske študije, saj po njegovem po nepotrebnem širi strah v javnosti. Virusi se prek površin prenašajo s sluzjo iz kašlja, kihanja in s prenosom prek umazanih rok. Eccles poudarja, da v omenjeni študiji niso uporabili sveže sluzi. Sveža sluz vsebuje veliko belih krvnih telesc, ki tvorijo encime, ki uničujejo viruse in lahko vsebujejo tudi protitelesa in druge snovi, ki nevtralizirajo viruse. Eccles meni, da lahko virusi, ki se na površini nahajajo v sluzi, preživijo le nekaj ur in ne dni, navaja BBC. 

Da je možnost za prenos virusa prek predmetov zelo majhna, je v julija objavljeni študiji v reviji Lancet zapisal profesor mikrobiologije na univerzi Rutgers Emanuel Goldman.

Zdenka Čebašek Travnik Slovenija Prva zdravnica v državi je okužena, bila je tudi na ministrstvu za zdravje

Nizke temperature virusu ustrezajo

Avstralska študija je bila izvedena v okolju, ki je nudilo popolne okoliščine za virus. Podatki so po besedah raziskovalcev pomembni, ker lahko na ta način bolj natančno predvidijo in zmanjšajo širjenje virusa ter s tem zavarujejo ljudi. Avtorji raziskave pravijo, da so podatki o tem, kako dolgo se lahko virus obdrži pri nizkih temperaturah na nerjavečem jeklu, pomembni za delavce v mesnopredelovalnih obratih in hladilnicah. V teh obratih je prišlo do več izbruhov po vsem svetu. 

Njihove ugotovitve podpirajo tudi prejšnje raziskave, ki so ugotavljale, ali lahko virus preživi na sveži ali zamrznjeni hrani. Svetovna zdravstvena organizacija ob tem poudarja, da trenutno ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, do katere bi prišlo preko hrane ali embalaže, v kateri je hrana. Kljub temu Svetovna zdravstvena organizacija priporoča temeljito umivanje rok po rokovanju z embalažo in pred obroki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 10:35 12.oktober 2020.

    Skratka, na kratko. Še vedno vemo, da nič ne vemo :)