Zdravje
8303 ogledov

Kacin: "Prebolevnik je vedno prednost", praksa je drugačna

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Prebolevnica, ki bi se želela cepiti proti covidu-19 v obdobju med šestim in osmim mesecem od bolezni, je bila napotena, naj se ponovno prijavi za cepljenje po izteku osmih mesecev.

"Prebolela sem covid-19, od tega je minilo že šest mesecev in rada bi se cepila, a me je osebna zdravnica napotila, naj se na cepljenje prijavim po izteku obdobja osmih mesecev po začetku bolezni," nam je dejala bralka. Čudi jo, da zdravnica ni presodila, da bi jo bilo smiselno cepiti v obdobju, ko se še ni izteklo obdobje osmih mesecev po preboleli bolezni, saj bi v tem priemru lahko bila cepljena le z enim odmerkom. Njen primer ni edini, zato nas je zanimalo, kakšna navodila imajo zdravniki, ko gre za cepljenje prebolevnikov. 

Jelko Kacin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V sredo, 12. maja, je nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin namreč dejal, da so prebolevniki prednostna skupina. "Prebolevniki so vedno prioriteta, ne glede na to, koliko so stari. Za nas, za državo, za zdravstveni sistem je vendarle veliko bolj racionalno, da jih cepimo pravočasno, ker bomo potem njihovo stisko in problem rešili z enim odmerkom. Če zamudimo, potem moramo dati dva odmerka ali pa jih cepiti z Janssenom. To je zgodba, ki je neobstoječe vprašanje. Prebolevnik je vedno prednost. S tem ogromno prihranimo in zavarujemo in seveda zagotavljamo kontinuiteto v precepljenosti. Če nekdo, ki je danes prebolevnik, če ga štejemo med zaščitene, se nam, če ga ne cepimo pravočasno, število izpostavljenih vendarle začne povečevati in to vsekakor ni dobro," je dejal Kacin. (tiskovna konferenca, 12. 5. 2021, 19 min. 40 sek.) 

Ko smo o tem, ali držijo Kacinove besede, da so prebolevniki prioritetna skupina, vprašali vodjo posvetovalne skupine za cepljenje Bojano Beović, nam je odgovorila: "To je najbrž v kakšnem kontekstu. V bistvu niso prednostna skupina samo zato, ker so prebolevniki." 

Kljub temu da niso prednostna skupina, pa je posvetovalna skupina za cepljenje predlagala nov program cepljenja, po katerem bi prebolevnike cepili čim prej po preboleli bolezni, najkasneje pa po šestih mesecih. 

Testiranje na covid-19 Covid-19 Slovenija 60 do 120 evrov za PCR test. Bodo po novem brezplačni?

Zdravniki sledijo smernicam NIJZ

Odločitev o tem, ali bodo prebolevnika cepili v obdobju med šestim in osmim mesecem, je tako v rokah zdravnikov. Ti imajo po besedah Bojane Beović v zvezi s cepljenjem prebolevnikov navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V priporočilih za cepljenje proti covidu-19, ki jih je 6. maja objavil NIJZ je glede cepljenje prebolevnikov zapisano, da cepljenje teh oseb "lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni (lahko pa se opravi tudi prej). Cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele covid-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 v zadnjih 8 mesecih), se lahko opravi samo z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 (zaradi posebnih okoliščin se lahko v skladu s SmPC lahko opravi tudi z dvema odmerkoma). Če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje". Izraz SmPC pomeni povzetek glavnih značilnosti zdravila, ki je namenjen zdravstvenim delavcem. 

Meja za cepljenje z enim odmerkom je postavljena pri osmih mesecih. Kot je pojasnila Bojana Beović, je razlog v tem, da "ne vemo, kaj se potem zgodi". Nimamo namreč še odgovora na to, koliko časa so protitelesa pri prebolevnikih učinkovita, prav tako še ni jasno, koliko časa traja zaščita po cepljenju. 

Kdaj bomo dobili odgovore na ta vprašanja, je težko reči. "To je za vsako bolezen in vsako cepivo svoja zgodba. Kot veste, poteka po svetu razprava, ali bo treba cepiti jeseni ranljive, ali bo treba cepiti ob enem letu, ali še to ne. Odvisno tudi od zaščite, ki jo cepivo nudi proti variantam in pomena teh variant," pojasnjuje Bojana Beović. "Cepiv za koronaviruse še nismo imeli, prav tako je na tem področju malo izkušenj z vektorskimi in mRNA cepivi. Imamo pa več cepiv, ki so bodisi inaktiviran virus ali na primer beljakovinska cepiva, kjer imamo shemo 2 do 3 odmerkov v začetku, nato še en poživitveni po pol ali enem letu in potem kar dolgo držijo."

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Še daleč od cilja

Cilj Slovenije ostaja do sredine junija precepiti 60 odstotkov prebivalstva. Za zdaj še nismo blizu tega cilja. V Sloveniji je bilo po zadnjih podatkih polno cepljenih 294.282 oseb, kar predstavlja 14 odstotkov prebivalstva. Največ precepljenih je v občini Log-Dragomer (20,8 %), sledijo Osilnica (20,5 %), Bohinj (19,2 %), Radeče (19,2 %) ter Kostel (18,8 %).

S prvim odmerkom je bilo cepljenih 560.106 oseb oziroma 26,7 odstotka prebivalstva.  Največ cepljenih s prvim odmerkom je po podatkih NIJZ v občinah Osilnica (45,2 %), Kostel (41,1 %), Bohinj (36,1 %), Jezersko (34,9 %) in Log-Dragomer (34,6 %). 
V rumeni fazi, pa tudi v zeleni fazi, bodo številne dejavnosti na voljo ob izpolnjevanju pogoja PCT. To pomeni, da bodo morali biti posamezniki bodisi prebolevniki, cepljeni ali testirani. 

Strokovna skupina za cepljenje pa sicer svetuje, da se cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece zaradi boljše učinkovitosti izvede 12 tednov po prvem odmerku.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 30
 • Naklonsky 08:18 19.maj 2021.

  Prebolevniki - večina ni resno jemala zaščite, stikov, verjela v teorijo zarote ... in zdaj zahtevajo, da bi bili cepljeni prej kot tisti, ki smo dosledno upoštevali zaščito? Kar naj malo počakajo in bodo vsaj tokrat STRPNI do ostalih.

 • evelux 07:41 19.maj 2021.

  Vsi samo lažejo in si kar nekaj izmišljujejo ko človek po 7 mesecih prebolelosti kliče za cepljenje pa ga naderejo, da kam se vam mudi počakajte boste že prišli enkrat na vrsto ..... naj kar majo to cepivo me niti ...prikaži več pod razno ne zanima .....

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 18:25 18.maj 2021.

  Butalci od Milčinskega so genialci za te naše modele...