Zdravje
92999 ogledov

Kaj spuščanje vetrov razkrije o vašem zdravju in kaj vas mora skrbeti

Spuščanje plinov prdenje Profimedia
Morda o tem ne razmišljate veliko, še posebej zato, ker povprečen človek to stori do 20-krat na dan, vendar pa vam razkrije veliko o vašem zdravju.

Zdravje je v veliki meri odvisno od prehrane in življenjskih navad, njihove posledice se znajdejo v našem črevesju. Na to, kako se v našem prebavnem traktu kopičijo plini in zrak, vpliva vse - od ravni stresa, športne dejavnosti, prehrane in celo spanja ... In to vpliva na naše vetrove.

Običajno je, da je spuščanja plinov nekatere dni večje, če je to posledica tega, kar ste jedli in kaj ste počeli. Pri ženskah pa je to povezano z mesečnim ciklusom, nihanje hormonov povzroči porast estrogena in proizvodnjo kemikalij, kar lahko povzroči, da se črevesje krči bolj kot običajno. Zaradi tega je odvajanje vetrov pogostejše.

Redkejše prehajaje vetrov ni dobra stvar, saj to velikokrat pomeni, da ste pod stresom. Kadar smo zelo obremenjeni, zlasti dlje časa, se naše trebušne mišice in prebavila napnejo, sprošča se visoka raven stresnega hormona kortizola, ki uničuje črevesne bakterije in prebavo. Mnogi, ko so pod pritiskom, spremenijo  prehrano in pogosto zaužijejo več nezdrave, predelane hrane.

napihnjenost trebuh | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V primeru, da so vaši vetrovi veliko bolj smrdljivi kot običajno, in če se temu pridružita še izguba apetita in celo hujšanje, je to lahko znak Crohnove bolezni. Ta bolezen lahko povzroči prekomerno rast bakterij v tankem črevesju. Bakterije razgrajujejo ostanke hrane in proizvajajo smrdeče pline.

Dr. Sarah je za TheSun povedala: "Če sumite na Crohnovo bolezen, morate biti pozorni na številne simptome, kot so neznosni vetrovi, ki jih spremljata nenadna izguba apetita in telesne teže. To so razlogi za pregled pri vašem osebnem zdravniku."

Pogosto spuščanje plinov ponoči je lahko znak slabega zdravja ali pa znak prebavnih motenj in preobčutljivosti na hrano. V primeru, da se vam to dogaja pogosto, je običajno krivo prekomerno kopičenje plinov, kar je lahko povod za obisk zdravnika.

Ivana Trump Magazin Tako žalosten je pogled na grob Ivane Trump ladja Ukrajina žito Svet Pomemben premik: prva ladja na poti

Odvajanje vetrov je lahko zelo boleče, nenadno in dolgotrajno doživljanje pa je lahko znak prebavnih težav in sindroma razdražljivega črevesja. Za to so krive kronične prebavne težave, zaradi katerih živci v črevesju postanejo zelo občutljivi na prehajanje plinov. Ta proces lahko povzroči prekomerno kopičenje plinov, napihnjenost in boleče odvajanje vetrov.