Zdravje
8611 ogledov

"Kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi, saj si že vse naredil ..."

covid-19 Epa
Še ena slikovita izpoved zdravstvenega delavca, ki ponazarja trenutne razmere.

Zdravstveni delavci v državi že več let opozarjajo na razmere na svojem področju, ki so se s pandemijo še poslabšale, drugi val razmere še slabša. Na spletnih omrežjih se vrstijo opisi razmer, v kakršnih delajo, vrstijo se pozivi pristojnim k spremembam. 

Zaokrožil je še en opis, ki ga je na Facebooku objavil Rok Sojer in ga naslovil: Trenutna situacija v zdravstvu z eno besedo: Katastrofa. 

Opis svojega dela v 12-urni izmeni začne s podatkom, da za parkiranjem pred porodnišnico plača vsaj tri evre iz svojega žepa, ker "UKC Ljubljana svojim zdravstvenim delavcem ne omogoča brezplačnega parkirnega mesta". Pri tem podatku doda, da je to "sramota glede na ves pokraden enar in korupcijo, ki se dogaja v zdravstvu". 

Opisuje, da se po predaji službe preobleče v zaščitno opremo, v kateri mu po eni uri dela postane peklensko vroče in bi potreboval vsaj požirek vode. Ne more si ga privoščiti, ker bi to pomenilo, da potrebuje sleči vso opremo, iti iz rdeče cone ven in nato spet vse obleči nazaj, kar bi pomenilo izgubo vsaj desetih minut, ki pa jih nima, ker pacienti čakajo. 

Nadaljuje, da sledi zajtrk, ki ga ne morejo vsi pacienti zaužiti sami, pri čemer jim pomaga. Po treh urah v zaščitni opremi je že "skuhan, sparjen, žejen, tišči te vse, kar te lahko, ampak jebiga delo mora teči naprej ...". Opis Sojer nadaljuje, da ko končno poštima vse in ko misli, da bi šel lahko na stranišče, nekaj pojest in popit, se oglasi zvonec iz sobe pacientov, kjer ga čaka dementen pacient "nag, namazan z blatom, polit z lastnim urinom in kriči nate. Zopet daš svoje potrebe na stran in postaviš pred sebe pacienta in njegove potrebe. Pomiriš ga, umiješ in urediš. Vmes, ko ga umivaš, poslušaš žaljivke z njegove strani, se 2x umakneš, ko te hoče okoli kepe in hkrati že stiskaš noge skupaj, da ti ne uide v hlače, ker pač tebe tudi ze pošteno tišči na WC ..."

Ko uredi pacienta in ko že misli, da bodo prišle tudi njegove potrebe na vrsto, se oglasi zvonec še iz druge sobe. Nekdo nekaj potrebuje."Greš pogledat na hodnik, nad katero sobo sveti lučka, in ko vidiš, razmišljaš in tuhtaš, kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi, saj si že vse naredil, ampak greš itak pogledat. Pacient potrebuje še vode ..." 

V opisu med drugim doda, da po štirih urah končno lahko sleče zaščitni plašč, da s sebe premočeno uniformo in vso opremo, na stranišče in nekaj pojesti, pri čemer izpostavi, da če ni prinesel hrane s seboj, bo lačen, ker delavci na covid oddelku ne smejo zapustiti delovnega mesta in iti v trgovino po malico ali pa da bi mu prinesli nekaj iz kuhinje kliničnega centra. "Zgovarjajo se na to, da dobiš plačano. Pa naj povem, koliko dobimo plačano. Za 12-urno izmeno nam pripada ena malica v vrednosti 3,5 evre." 

"Toliko nas cenite tam zgoraj, da si moramo najprej plačati parkirišče, ter nam v 12 urah date 3,5 evre za malico in mislite KAJ!?!? Da smo zadovoljni in veseli!? NE nismo!!"

Izpoved, ki jo spodadj objavljamo v celoti, sklene z besedami, da svojo 12-urno izmeno ponavlja tri dni zapored. Vpraša se, ali se tako dela z nekom, ki se ga spoštuje ter pristavi, da so to nečloveški pogoji, nepošteno plačilo in neprimeren odnos do zdravstvenih delavcev. "Z eno besedo - katastrofa. Če ne mislite izboljšati pogojev v zdravstvu, se ne čudite izgubi še preostalega zdravstvenega kadra." 

Trenutna situacija v zdravstvu z 1 besedo: ❌KATASTROFA❌ Naj priblizno opisem moj urnik dela na covid oddelku v 12 urni...

Posted by Rok Sojer on Friday, October 23, 2020
koronavirus Poljska covid-19 Slovenija Testiranje celotnega prebivalstva: Slovenija kot Slovaška?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • rok8 12:41 25.oktober 2020.

    Na covid oddelku brez ffp maske potem ni čudno da se zaražijo delavci med sabo... koliko se spomnim je moj dedek bil v bolnici v plenicah ko je prosil za "račko" so mu odgovorili kar v plenico lulajte...da bi sedaj ...prikaži več zaradi core postali humani in Pat ne bi bili v plenicahv ukcmb pa resnično dvomim

  • majdas 18:36 24.oktober 2020.

    To ni res. Moj moz je onkoloski bolnik in ne samo, da lahko kadarkoli dostopa do osebne zdravnice - tudi ona sama ga je poklicala. Veckrat. Tudi iz UKC je dobil obvestilo in datum pregleda.

  • janez60 16:51 24.oktober 2020.

    Se ima pa vlada lepše. Stalno sestankujejo in lapajo na Brdu, v Ljubljani je premalo prostora za take umske kapacitete.

Sorodne novice