Slovenija
15034 ogledov

Testiranje celotnega prebivalstva: Slovenija kot Slovaška?

MAN, covid MAN
Z velikimi logističnimi težavami se je na Slovaškem začelo testiranje celotne populacije na okužbo s koronavirusom. Možnost masovnega testiranja preverjajo tudi v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek, hkrati z napovedjo ostrejših ukrepov, govoril o možnosti množičnega testiranja na okužbo s koronavirusom. "Preverjamo tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah," je dejal Janša. 

Množično testiranje na Slovaškem

Množično testiranje na COVID-19 se je dan zatem začelo na Slovaškem. Testirali bodo vse, starejše od deset let. Tisti, ki bo zavrnil testiranje, bo moral 10 dni ostati doma ali pa mu grozi kazen 1600 evrov. Velika večina Slovakov sicer testiranje celotne populacije podpira, pred testnimi lokacijami so se že pred odprtjem vile kolone. 
Testiranje so začeli na severu države, kjer je okužb največ. Začetek so zaznamovale zamude. Razlog pa je bil predvsem pomanjkanje zdravstvenega osebja, zato so morali združevati območja in zmanjševati število testnih mest.
Na 235 lokacijah naj bi testirali 180.000 posameznikov. Pri izvajanju testiranj pomaga osem tisoč vojakov.

S 1. novembrom na Slovaškem lockdown. Zaradi porasta okužb z novim koronavirusom tudi Slovaška uvaja lockdown. Slovaki bodo dom lahko zapustili le, če bodo morali na testiranje na novi koronavirus, k zdravniku, v lekarno, trgovino z živili ali po otroka v šolo. V šolo sicer hodijo le otroci nižjih razredov. 

Premier: Testiranje je edina možnost, da se izognemo popolnemu zaprtju

V prihodnih dveh tednih naj bi testirali še prebivalce drugih delov Slovaške. Pred začetkom testiranj je slovaški premier Igor Matovič državljanom sporočil, da je to edini način, s katerim bi se lahko izognili popolnemu zaprtju. 

Množično testiranje je ekonomski in logistični zalogaj. Treba je najti primerna testna mesta, predvsem pa preprečiti, da bi se na testnem mestu istočasno zadrževalo preveč ljudi, kar bi pomenilo tveganje za širjenje koronavirusa.
Profesor statistike David Spiegelhalter iz univerze v Cambridgeu opozarja na veliko nevarnost lažnih testov. Že pri enem odstotku lažno pozitivnih testov bi bila pri množičnem testiranju veliko ljudi lažno pozitivnih, ki bi se morali samoizolirati, prav tako njihovi tesni stiki.

"Za zajezitev virusa ključna prav izolacija nesimptomatičnih primerov"

Po tem, ko so v severnoitalijanskem mestu Vo Euganeo zabeležili prvi primer in prvo smrt zaradi kovida, se je mesto uradno zaprlo. 3.300 tamkajšnjih prebivalcev so sistematično testirali na novi koronavirus. Testi so pokazali, da so okuženi trije odstotki prebivalcev, polovica od stotih ni kazala nobenih simptomov bolezni. Okužene so izolirali in v dveh tednih je stopnja obolelosti padla na 0,25 odstotka oziroma na osem pozitivnih. Sergio Romagnani, profesor klinične imunologije, meni, da je za zajezitev virusa ključna prav izolacija nesimptomatičnih primerov.

Mojca Svetek: Sistematično testiranje po občinah

"Sistematično testiranje omogoča aktivni boj zoper širjenje epidemije, ne zgolj upočasnjevanje širjenja virusa," v blogu piše Mojca Svetek, asistentka na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki se osredotoča na psihologijo trga dela, ekonomijo blagostanja, diskriminacijo na podlagi spola in podjetništvom. Prepričana je, da gre za proaktivni ukrep. 

Sistematično testiranje občin bi po mnenju Svetkove omogočilo učinkovito izolacijo okuženih posameznikov in njihovih stikov ter vzpostavljanje statusa občin brez SARS-CoV-2. 
Slovenija je razdrobljena na 212 občin, kar bi sistematično testiranje olajšalo. Polovica od 212 občin ima manj kot 5000 prebivalcev. Med občinami pa bi se morala vzpostaviti prometno-logistična vozlišča za nadzorovano logistiko v in iz območij brez SARS-CoV-2, poudarja Mojca Svetek.

Petrovec: Ne množično testiranje, potreben je lockdown

Miroslav Petrovec | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA
“Hitre teste bomo morali uvesti, če želimo število testov povečati, kar bo potrebno ob poteku epidemije. Zavzemam se, da se to uredi organizirano in kontrolirano, da se ne poruši sistem poročanja, ki je trenutno primeren, natančen in izčrpen,” pravi prof. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologija in imunologijo.
Glede množičnega testiranja, kot ga izvajajo na Slovaškem pa Petrovec pravi, da to izredno zahteven logističen zalogaj, v njegovo uspešnost pa dvomi. Takšno enkratno množično testiranje da presečno sliko okuženosti, kar pa še zdaleč ni dovolj za zajezitev epidemije, pravi Petrovec. Za to je po njegovem mnenju potrebno za določen čas uvesti »lockdown«.

Na Kitajskem v desetih dneh 11 milijonov testiranih

Na Kitajskem, kjer se je koronavirus decembra lani tudi pojavil, imajo strategijo množičnega testiranja že ob najmanjšem izbruhu. Nazadnje so obširno testirali junija, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico. Predtem so maja v desetih dneh testirali enajst milijonov prebivalcev mesta Vuhan, od koder naj bi virus izviral. Odprtih so imeli več sto točk za testiranje, delalo je več tisoč zdravstvenih delavcev.

Hongkong: Ljudje se bojijo zbiranja podatkov in nadzora

V začetku septembra so množično testiranje na novi koronavirus začeli v Hongkongu. Testiranje zaradi nezaupanja mnogih prebivalcev, kritičnimi do kitajskega zatiranja gibanja za demokracijo, ne poteka dobro.  
Testiranje je brezplačno in prostovoljno testiranje in je del prizadevanj za zajezitev tretjega vala okužb, ki se je začel konec junija. Testiranje zaznamuje slab odziv prebivalcev. Pri testiranju sodelujejo podjetja in zdravniki iz celinske Kitajske, v javnosti pa zaradi vladnega zatiranja prodemokratičnega gibanja vlada strah pred zbiranjem podatkov in DNK.
 

Komentarjev 34
  • mijo1 21:36 24.oktober 2020.

    ALI NAS PREMIJER NIMA ZA KA PAMETNEGA UPORABIT DENAR, CE BO STEM USTAVO VIRUS POL PA

  • sedem 17:14 24.oktober 2020.

    Ne smemo pozabiti, da je test kratkotrajna slika stanja. Lahko je tisti z negativnim testom že zvečer bolan.... Tratenje denarja. Jaz sem proti.

  • sedem 17:08 24.oktober 2020.

    Sem starejša oseba, ki se striktno držim ukrepov, tudi poleti in v glavnem sem doma, ali v brunarici sama z možem brez stikov. Ne strinjam se s testiranjem, ker se mi zdi v mojem primeru nepotrebno. Mislim, da nas ne ...prikaži več ne more nihče prisiliti v testiranje, če ni vzroka.