Slovenija
2205 ogledov

"Ni strokovnjaka, ki bi znal že maja napovedati, kaj se bo zgodilo oktobra"

Miroslav Petrovec
Ne verjame, da bi množično testiranje pomagalo pri zaustavitvi epidemije.

Močno so povečali število testov

Dr. Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci vlade dejal, da smo v situaciji, ki je za nas nenavadna in v kateri nismo bili še nikoli. Skupaj z Nacionalnim laboratorijem vlagajo vse moči v to, da mine čim manj časa med odvzemom brisa in rezultatom. Po njegovih besedah si vsak pacient zasluži kakovostno diagnostiko. 

Se je pa od pomladi veliko spremenilo, če so takrat lahko opravili nekaj več kot tisoč testov, jih lahko danes v enem dnevu približno 6000. 

"Več kot 80 odstotkov vzorcev je danes obdelanih v roku šestih ur, 98 odstotkov jih je obdelanih v roku 24 ur," je zatrdil. Daljše čakanje pripisuje logističnim težavam, saj vzorci, odvzeti na drugem koncu Slovenije, do njih potujejo precej dolgo. 

"Človek po dvanajstih urah ne more več kvalitetno delati"

"Naš delovnik se je podaljšal, delamo od pol sedme ure zjutraj do ponoči. Odločamo se intuitivno. A vsi se zavedamo tega, da človek po 12 urah ne more več kvalitetno delati," je o stiskah in napornem delovniku dodal Petrovec. V njihovi ustanovi se vsi redni profesorji že od februarja brez izjeme ukvarjajo z diagnostiko. "Njihova požrtvovalnost je brez primere," je pohvalil kolege.

"Ni strokovnjaka na svetu, ki bi znal že maja napovedati, kaj se bo zgodilo oktobra," meni Petrovec. Zaposlili so tudi nove zdravnike, "da bi razmeroma ublažili ta novi val, ki je pljusknil na laboratorije". Kot je dodal, je naša diagnostika ena izmed najboljših med evropskimi državami. 

Opravimo veliko število testov, največkrat se testira zdravstveno osebje. "To zahtevajo, če želimo imeti varno obravnavo pacientov," je poudaril strokovnjak. 

Ljudje imajo v sebi virus, še preden zbolijo

Pojasnil je tudi, kaj točno pomeni pozitiven bris - če je oseba okužena, še ne pomeni, da je bolna, a v veliki večini primerov potem okuženi zboli. "Ljudje imajo v sebi virus, še preden zbolijo," je dejal. 

Glede možnosti, da bi testirali vse državljane, je Petrovec skeptičen. Po njegovem mnenju bi v tako kratkem času težko zagotovili tako veliko število testov. Bolj kot množično testiranje pa po njegovem pomagajo sprejeti ukrepi. 

dezurni@zurnal24.si

janez janša Janša sporoča Slovenija Odločitev padla: Zaprtje trgovin, lokalov, vrtcev ...
Komentarjev 30
  • Janez 13:46 23.oktober 2020.

    No to je čista laž zato da se zamaskira nesposobnost obstoječe vlade. Navaden narod je vlado opozarjal ko je odpirala meje kaj se bo zgodilo. I n zgodilo se je to kar je povprečen državljan napovedoval. Zato se prosim ne ...prikaži več sprenevedat dr, dr dr ker je sramota da nosite ta dr.

  • krnekina2 05:36 23.oktober 2020.

    Ja res rabs bit rocket surgeon pizda. Js sm napovedu ze marca, da bo jesen pizdarija pa vsi jokcal. A loh dobim zdej siht nek pr koritu? Aja ne, poznam pa nobenga takga ne, pa v rit tud ne lezem.

  • Laznivi 23:01 22.oktober 2020.

    Kako noben strokovnjak ni vedel...poglejte na facebook sami mekani ćićići, Pićići, mićići mujoti ,hasoti ...sami balkanski biokemijski strokovnjaki ki so prisli v slovenijo za krampom in lopato komentirajo in pametujejo da se kar dimi za njimi ,izredno uporabni profili za clovestvo...