Zdravje
638 ogledov

Kdaj so močne menstruacije razlog za skrb?

Boleča menstruacija Pro
Močne menstruacije so za nekatere ženske nekaj popolnoma običajnega, a v nekaterih primerih pa lahko nakazujejo na resno zdravstveno stanje.

Močne menstruacije so izjemno neprijetne in običajno trajajo dlje kot deset dni. Prav tako lahko povzročajo slabokrvnost in izčrpanost. Ženska ima močno menstruacijo, kadar izgubi več kot 80 mililitrov krvi. Za primerjavo, ženska med običajno menstruacijo izgubi med 30 in 60 mililitrov krvi.

Preprosti način, kako prepoznati, ali je menstruacija močna, je tako, da preštejete koliko tamponov ali vložkov uporabite. Menjava vložka ali tampona na eno do dve uri ali pogostejše praznjenje menstrualne skodelice, kot je priporočeno, je znak, da imate močno menstruacijo, poroča The Sun.

Osebna zdravnica dr. Fran Yarlett je dejala, da so močne menstruacije za nekatere ljudi nekaj popolnoma običajnega. "Če pa so se vaše menstruacije spremenile in postale močnejše, pa lahko to pomeni, da imate zdravstvene težave."

Menstruacija, vložek, tampon | Avtor: Profimedia Profimedia
Rak

V zgodnjih fazah lahko rak materničnega vratu povzroči močno krvavitev. Povzroči lahko tudi krvavitev po spolnem odnosu, krvavitev med menstruacijami ali krvavitev po menopavzi. Drugi simptomi vključujejo tudi spremembe v izcedku ter bolečine v križu, v medenici ali v spodnjem delu trebuha.

Neobičajna krvavitev iz nožnice je lahko posledica drugih zdravstvenih stanj, kot so spolno prenosljive bolezni ali travma. Vseeno pa se neobičajnih krvavitvah pogovorite s svojim zdravnikom.

Fibroidi

Fibroidi so nerakave tvorbe, ki se razvijejo v maternici ali okoli nje. Po podatkih britanske Državne zdravstvene službe (NHS) so dotične tvorbe precej pogoste, pojavijo se namreč pri približno eni od treh žensk. "Fibroidi lahko povzročijo močne menstruacije, saj tvorbe preprečujejo krčenje maternice, kar upočasni menstruacijo in jo podaljša," je dejala dr. Yarlett. "Fibroidi lahko tudi pritisnejo na maternično sluznico in povzročijo večjo krvavitev."

Približno tretjina žensk zaradi fibroidov dobi močne menstruacije. Možni pa so tudi drugi simptomi, kot so bolečine v trebuhu, bolečine v križu in pogosta potreba po uriniranju. V redkih primerih lahko fibroidi vplivajo na nosečnost oziroma povzročijo neplodnost.

Perimenopavza

Perimenopavza je čas, ko žensko telo preide v menopavzo. Začne se v poznih 30. letih in običajno traja do sredine 40. letih. "Eden prvih znakov perimenopavze je sprememba menstruacije," je razložila dr. Yarlett. "To lahko pomeni, da so vaše menstruacije bolj neredne, obenem pa lahko perimenopavza povzroča močnejše menstruacije, saj se spreminjajo ravni hormonov."

Hipotiroidizem

Močne menstruacije so lahko znak zmanjšane funkcije ščitnice. "Premalo hormona tiroksina lahko povzroči močne menstruacije," je povedala strokovnjakinja. Nezadostna količina omenjenega hormona lahko vpliva na vašo menstruacijo na dva načina.

Jajčnikom lahko prepreči proizvodnjo progesterona, hormona, ki zmanjša pretok. Lahko pa zmanjša sposobnost telesa za koagulacijo ali zaustavitev krvavitve, zaradi česar ste vsak mesec v nevarnosti, da razvijete močne in neprijetne menstruacije.

 

Endometrioza

Endometrioza je pogosto, a razmeroma neznano zdravstveno stanje, povezano z motečimi menstruacijskimi bolečinami, poroča The Sun. Stanje povzroča rast tkiva, podobnega tistemu v maternici, na drugih delih telesa. Rast se običajno pojavi v medenici, okoli jajčnikov, v jajcevodih ali zunaj maternice.

Endometrioza | Avtor: Profimedias Profimedias
Endometrioza lahko vpliva na plodnost ter kakovost življenja. V nekaterih primerih je lahko huda bolečina pri endometriozi kazatelj resnih zdravstvenih stanj, kot je počena cista. Zaradi endometrioze se lahko na jajčnikih razvije cista. V kolikor cista poči, lahko to povzroči nenadno bolečino v spodnjem delu trebuha ali hrbtu, ki je ostra in močna. Nekatere ciste se lahko tudi okužijo, zaradi česar je še toliko bolj nevarno, če poči, saj lahko to vodi v sepso.

dezurni@styria-media.si

nezavest Nevarno Zdravje "Nisem bila več pri zavesti, imela sem visoko vročino, ležala sem v svojih iztrebkih"
Komentarjev 1
  • Ender3 23:04 15.april 2024.

    Dober prispevek avtorja !!!👍