Zdravje
53636 ogledov

"Nisem bila več pri zavesti, imela sem visoko vročino, ležala sem v svojih iztrebkih"

nezavest Profimedia
Preverite, kaj se lahko zgodi zaradi napačne rabe menstrualnih pripomočkov.

Pred tremi leti je v javnosti zaokrožila žalostna vest o smrti komaj 17-letne Belgijke Maëll. Najstnico so sprejeli v bolnišnico zaradi vročine in bruhanja, glede na simptome so zdravniki sprva predvidevali, da je kriva trebušna gripa ali gastroenteritis. Kasneje so ugotovili, da je najstnica podlegla posledicam sindroma toksičnega šoka (STŠ), ki ga je doživela zaradi uporabe tampona.

koledar obetajo se spremembe Zdravje Menstrualni dopust po novem tudi pri nas?

To ni osamljen dogodek, zato posameznice na spletu opozarjajo na nevarnost toksičnega šoka. Med drugimi je svojo usodo s svetom delila tudi manekenka in igralka Lauren Wasser, ki je zaradi šoka izgubila obe nogi.

"Vse se je začelo 3. oktobra 2012, ko sem bila stara 24 let in sem delala ter živela v Los Angelesu. Tega dne se je vse spremenilo, saj bi me nevarni zapleti skoraj pokopali. Imela sem menstruacijo. Ker mi je zmanjkalo tamponov, sem šla v bližnjo trgovino. Že takoj zjutraj se nisem najbolje počutila. Ko sem zamenjala tampon, sem se počutila še huje," je zapisala Wasser, katere stanje se je iz ure v uro slabšalo. Ko ni več odgovarjala na sporočila svoje mame, je ta poklicala policijo, ki se je odpeljala do njenega doma. "Vem samo to, kar so mi povedali. Policija je pozneje prišla še enkrat in me našla na tleh. Nisem bila več pri zavesti, imela sem visoko vročino, ležala sem v svojih iztrebkih," je še razkrila.

Ginekologi sicer mirijo, da so tovrstni pojavi dandanes izjemno redki, saj naj bi bile ženske dobro podučene o uporabi tamponov. Resna bolezen se pojavi tako redko, da se večina zdravstvenih strokovnjakov v svoji profesionalni karieri nikoli ne sreča z njim. Najpogosteje do šoka, katerega znaki se navadno razvijejo v 3-5 dneh po okužbi, pride, če je ženska pozabila vstavljen tampon v nožnici več dni. 

tamponi | Avtor: Profimedia Profimedia

V tem letu smo poročali, da je moralo mlado dekle zaradi krvnih strdkov, ki so nastali zaradi jemanja kontracepcijskih tablet, v bolnišnico. Takrat smo preverili smo, za kako pogost pojav gre in kdo je k pojavu krvnih strdkov bolj nagnjen. Več si lahko preberete TU.

Kaj so glavni razlogi za nastanek toksičnega šoka in kako se mu je moč izogniti, pa preverite na Žurnalovem portalu Mama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Suli
    Suli 15:15 20.november 2023.

    Če ta članek reši eno življenje ali invalidnost je dosegel namen.🤔

  • Kmodri 16:30 19.november 2023.

    Nič novega! Proizvajalci šparajo in uporabljajo toksične snovi! Obžalovanja vredno!

  • Pierre 09:05 19.november 2023.

    Ogaben članek, pa saj ni res kaj objavljate!!!!!