Zdravje
7324 ogledov

"Šef je rekel, da je splav najboljša stvar, ki se mi je zgodila"

Depresija Profimedia
Kasneje je bila zaradi svojega "slabega" dela tudi odpuščena.

Ženska, ki je doživela spontani splav, pravi, da ji je nadrejena rekla, da je to najboljša stvar, ki se ji je lahko zgodila. Nato jo je odpustila. Grozljiva izpoved je uzrla luč javnosti ravno med časom, ko ugotovitve novih raziskav kažejo, da je ena od štirih žensk, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, priča neprimerni obravnavi na delovnem mestu.

Študijo je izvedla organizacija Pregnant Then Screwed (Noseča in nato zafrknjena), v kateri je med skoraj polovica vprašanih žensk potrdila, da je obvestila šefa o svojem zdravljenju neplodnosti.

Ena četrtina vprašanih je dejala, da od delodajalca niso prejele prav nobene podpore, enak delež žensk pa je dejalo, da so bile zaradi tega deležne neprimernega obravnavanja, vključno s fizičnim in čustvenim nadlegovanjem, ustrahovanjem in odpustom, poroča The Independent.

Raziskovalci so v svoji študiji prav tako ugotovili, da je vsaka peta ženska, ki je svojega delodajalca obvestila o spontanem splavu, čutila, da je bila nepravično obravnavana. Medtem je le šest odstotkov partnerjev žensk, ki so utrpele izgubo otroka, menilo, da so doživeli nepravično obravnavo, potem ko so tem obvestili svojega delodajalca.

"Rekla je, da bi otrok uničil mojo kariero"

Člani organizacije so opozorili, da sta lahko zdravljenje zaradi neplodnosti in bolečina ob izgubi otroka neznosni za mnoge ženske. To travmo pa lahko še dodatno poslabšajo sovražni delodajalci.

Marina je za The Independent povedala, da so jo kmalu po spontanem splavu pri 21 letih iz službe odpustili. "Imela sem spontani splav in to je očitno vplivalo na moje delo, zato sem šefu razložila situacijo. Nosečnost je bila nenačrtovana, a otroka sem si vseeno želela. Zaradi te izkušnje sem si vzela nekaj dni dopusta," je dejala.

"Ko sem prišla nazaj, me je ena izmed ženskih partneric v podjetju odpeljala v svojo pisarno. Tam mi je povedala, da je spontani splav najboljša stvar, ki se mi je lahko zgodila, saj bi otrok uničil mojo kariero. Bila sem zaprepadena."

Kot je dejala, je bila nekaj dni kasneje zaradi slabega dela odpuščena. "To se je zgodilo, čeprav sem jim zaupala, da sem izgubila otroka. V izjemno težkem obdobju svojega življenja sem prosila za pomoč."

Serena je prav tako dejala, da je bila na svojem delovnem mestu izpostavljena diskriminaciji zaradi zdravljenja neplodnosti. "Po mojem odhodu so v pogodbo vnesli spremembo, ki ne dovoljuje plačanega ali neplačanega dopusta za kakršnokoli zdravljenje neplodnosti," je dodala. "Večkrat so mi zabrusili, da sem si sama kriva za kakršnekoli stranske učinke zdravljenja, ki sem jih občutila. Prav tako sem bila v njihovih očeh sebična, saj so moji posebni ukrepi ustvarili dodaten pritisk na preostalo ekipo."

Vedno več diskriminacije na delovnem mestu

Joeli Brearley, izvršna direktorica organizacije Pregnant Then Screwed, je dejala, da dobivajo vedno več klicev "žensk, ki na delovnem mestu doživljajo diskriminacijo zaradi težav z reproduktivnim zdravjem." Dodala je še, da je lahko zdravljenje neplodnosti ali izguba otroka za mnoge ženske izjemno travmatičen dogodek. "To bolečino in čustveno travmo še povečujejo delodajalci, ki diskriminirajo ženske zaradi želje po otroku."

Opozorila je, da so ženske v tem času izjemno ranljive in nujno potrebujejo podporo svojega delodajalca in ne predsodkov. Pri tem je mnenja, da bi se morali delodajalci zavedati, da je tovrstno vedenje nezakonito in bi lahko posledično vodilo tudi do tožbe.

"To diskriminatorno vedenje ne vpliva le na karierne možnosti žensk, vendar ima tudi ogromen vpliv na njihovo duševno zdravje, kar je lahko uničujoče in izjemno drago za podjetje kot tudi za zaposlene," je dejala. Sedaj so začeli z novim programom, ki poučuje delodajalce, kako se bolje soočiti z zaposlenimi, ki imajo težave z reproduktivnim zdravjem. Dodala je, da je to ključnega pomena tako za delodajalce kot tudi za delojemalce. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 11:38 11.junij 2023.

    Zenska je zenski najvecji sovraznik. Enako velja v kulturi hidjapa. Zenska verska policija je najbolj pasja.

  • Kmodri 10:48 25.april 2023.

    Debil!