Zdravje
24812 ogledov

Menstrualni dopust po novem tudi pri nas?

Boleča menstruacija Pro
Španija je kot prva evropska država dokončno potrdila zakon o plačani bolniški odsotnosti ženskam, ki trpijo zaradi hudih menstrualnih bolečin. Bo po tej poti kmalu šla tudi Slovenija?

Po slovenski zakonodaji trenutno bolniški stalež pripada vsem zavarovankam, katerim je osebni zdravnik presodil, da ni zmožna opravljati dela. Pri oceni delazmožnosti mora zdravnik upoštevati zdravstveno stanje zavarovanke, kot tudi delo, ki ga posameznica opravlja. Ena večjih problematik na tem področju, ki številnim ženskam onemogoča (normalno) opravljanje dela, je tudi boleča menstruacija. O njej se v javnosti ne govori veliko, številne posameznice kljub neznosnim bolečinam v "tistih dnevih" in nasplošno slabemu počutju, stisne zobe in neprekinjeno opravlja svoje delo.

menstruacija | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri nekaterih so bolečine oziroma krvavitve premočne in zaradi tega zaprosijo za bolniški stalež. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo v letu 2021 zaradi dismenoreje, tj. boleče menstrualne krvavitve, v bolniškem staležu 725 zavarovank. Kot nam povedo na ZZZS, so iz naslova navedene diagnoze skupno na delu izostale približno 2600 delovnih dni.

Metoda Dodič Fikfak Intervju Zdravje "Zagovarjamo način, da bi lahko tak delavec delal tudi le po dve uri"

Podatki kažejo, da se z njo v rodnem obdobju sooča približno 75 odstotkov žensk. Visoke številke, ki jih ni (več) mogoče prezreti, so v Španiji že sprožile ukrepanje. Zakonodaja bo zaposlenim, ki doživljajo menstrualne bolečine, omogočila toliko dopusta, kolikor ga potrebujejo, pri čemer stroške dopusta krije državni sistem socialne varnosti, ne pa delodajalci. Tako kot pri plačanem dopustu iz drugih zdravstvenih razlogov pa mora začasno nezmožnost dela odobriti zdravnik.

Simptomi dismenoreje vključujejo močne krče v trebuhu, ki se pojavijo ob začetku menstruacije in trajajo do tri dni. Dodatno je lahko prisotna driska, pogosti znaki so odvajanje vode, znojenje, bolečina in občutljivost v predelu male medenice, ki se širi v zgornji del stegen in križ, občutek napihnjenosti v trebuhu, bolečina v križu, prihaja pa lahko tudi do slabosti in bruhanja. 

Španija je s to potezo postala prva evropska država, ki je sprejela tovrstno zakonodajo. Zna pa se zgoditi, da bi spremembe na tem področju kmalu vpeljali tudi v Sloveniji. Uvedba menstrualnega dopusta je namreč eden od predlogov Resolucije o nacionalnem programu s področja enakih možnostih moških in žensk, ki ga je pripravil Strokovni svet za enakost spolov – posvetovalno telo ministra, sestavljeno iz predstavnikov civilne družbe.

Predlogu uvedbe t. i. menstrualnega dopusta je po besedah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDDSOJ) naklonjen tudi minister Luka Mesec. To je potrdil na novinarski konferenci z naslovom "Namesto rož – dejanja" z dne, 20. februar 2023, kjer je predstavil ukrepe ministrstva, s katerimi bodo naslovili položaj žensk v družbi. Obenem je še poudaril, da je treba predlog najprej medresorsko uskladiti in doseči konsenz na Vladi.

bolnišnica Jesenice ZZZS Slovenija Pretresali bodo zdravstveno reformo Danijel Bešič Loredan Slovenija ZZZS: Ministru bomo podatke dali šele, ko bo za to pokazal pravno podlago
Komentarjev 8
 • Pepe007 08:33 22.februar 2023.

  Že sedaj obstajajo vse možnosti, da osebni zdravnik da bolniško, če oseba ne more delati zaradi bolečin. Res pa je, da vsak mesec posebej in vsakič na stroške delodajalca. Predvidevam, da bo bistvena sprememba ta, da bo šlo na konto ZZZS.

 • albert6 06:31 22.februar 2023.

  Moškim pa nič za psihične težave ob prenehanju delovanja hidravlike

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:03 22.februar 2023.

  Sliši se lepo, ne vem pa kako bo to v praksi vodo spilo. Za začetek bi bilo lepo, če bi se po en paketek vložkov dobilo na zdravstveno zavarovanje.

Sorodne novice