Zdravje
680 ogledov

Španci v to spremembo za ženske z bolečo menstruacijo

menstruacija Profimedias
Plačana bolniška odsotnost.

Španski poslanci so danes s 185 glasovi za, 154 proti in tremi vzdržanimi dokončno potrdili zakon o plačani bolniški odsotnosti za ženske, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. S tem je Španija po zgledu Japonske, Indonezije in Zambije postala prva država v Evropi in ena redkih na svetu s tovrstno zakonodajo.

Namen zakona je, da so patologije, kot je endometrioza, priznane kot poseben primer začasne nezmožnosti za delo, kot tudi odprava negativnih predsodkov za ženske v svetu dela, so zapisali v besedilu zakona. Zakon ne določa trajanja bolniške odsotnosti, ki jo mora sicer odobriti zdravnik, stroške pa bodo krili iz socialnega zavarovanja.

Zakon je vzbudil pomisleke v socialističnem krilu vlade, kritiziral pa ga je tudi eden največjih sindikatov v državi UGT. Ta je bil zlasti zaskrbljen, da bo vplival na manjše zaposlovanje žensk. Glavna desna opozicijska Ljudska stranka pa je opozorila na tveganje marginalizacije in stigmatizacije ter na negativne posledice na trgu dela za ženske.

Del širšega paketa 

Zakon je sicer eden ključnih ukrepov veliko širšega predloga zakona, katerega cilj je okrepiti dostop do umetne prekinitve nosečnosti v javnih bolnišnicah, ki opravijo manj kot 15 odstotkov splavov v državi, predvsem zaradi množičnega ugovora vesti zdravnikov. Zaradi tega in tudi zaradi pomanjkanja specializiranih klinik v bližini morajo namreč ženske včasih prepotovati več sto kilometrov, da opravijo splav.

Zakon bo mladoletnicam omogočil, da pri 16 in 17 letih opravijo splav brez dovoljenja staršev, s čimer bo odpravljena zahteva, ki jo je leta 2015 uvedla konservativna vlada. V Španiji so sicer splav dekriminalizirali leta 1985 in legalizirali leta 2010, vendar je v tej tradicionalno katoliški državi še vedno pravica z veliko težavami.

Danes sprejeti zakon predvideva tudi več spolne vzgoje v šolah ter brezplačno razdeljevanje kontracepcijskih sredstev in izdelkov za menstrualno higieno v srednjih šolah.

Španija sicer velja za referenčno državo na področju pravic žensk v Evropi, zlasti od leta 2004, ko so sprejeli zakon o nasilju na podlagi spola. Vlada pod vodstvom socialista Pedra Sancheza trdi, da je feministična, v njej pa je več žensk kot moških, še poroča AFP.

Spremembe tudi na področju spremembe spola

Dokončno so v Španiji potrdili tudi zakon, ki transspolnim osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo spola v osebnih dokumentih samo na podlagi izjave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z omenjenim zakonom je Španija postala ena redkih držav, kjer je za spremembo spola v osebnih dokumentih dovolj že preprosta izjava brez dodatnih zdravniških potrdil. Transspolnim osebam tako ne bo več treba predložiti zdravniških poročil o motnji spolne identitete in dokazil o dveletnem hormonskem zdravljenju, kot je veljalo doslej za odrasle.

Zakon to pravico razširja tudi na osebe, stare od 14 do 16 let, če jih v postopku spremljajo njihovi zakoniti skrbniki, in na osebe, stare od 12 do 14 let, če jim to odobri sodišče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.