Slovenija
6722 ogledov

Ogorčeni: "To so stroški, ki bi jih morala kriti država!"

ZZZS Anže Petkovšek Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Vlada in ZZZS v sporu zaradi kritja stroškov izolacij pri okuženih s covidom.

Okužba s Covid-19 se, ko gre za izplačilo nadomestila za bolniško odsotnost, še vedno razlikuje od drugih bolezni. Na podlagi zakonoda namreč ob pozitivnem uradnem testu zdravnik odredi izolacijo, ker za preprečitev bolezni potrebna osamitev.
V tem primeru zavarovanec prejme nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove, kar je deset odstotkov več, kot pri nadomestilu zaradi bolezni. Poleg tega nadomestilo že od prvega dne odsotnosti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Stroški za nadomestilo odsotnosti zaradi izolacije po okužbi s Covid-19, so lani poleteli v nebo. Samo od začetka leta do oktobra so znašali že 163 milijonov evrov, kar je enkrat več kot v letu 2021, ko so izdatki ZZZS za celotno leto znašali 84 milijonov evrov.
"Glavni razlog za rast stroškov izolacije je v povečanem številu zavarovancev, ki so bili v izolaciji, manjši del rasti odhodkov pa je potrebno pripisati tudi rasti osnove za odmero nadomestila plače," pojasnjujejo na ZZZS.

"Država je z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ustanovila ZZZS in v istem zakonu določila vire sredstev za financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja – solidarno zbrane prispevke, ki pa so strogo namenski le za kritje pravic zavarovanih oseb iz obveznega zdravstvenega. Tako bi moral biti državni proračun tisti, ki bi kril vse izdatke povezane z množičnim pojavom nalezljive bolezni (od zdravstvenih storitev, nadomestil za karantene za neokužene, bolniških nadomestil za izolacije za obolele ipd)," pravijo na ZZZS. 


Na ZZZS menijo, da bi bilo nujno potrebno pripraviti zakonsko podlago za proračunsko kritje vseh zdravstvenih izdatkov, ki so posledica množičnega pojava nalezljive bolezni (tudi stroški bolniške odsotnosti zaradi izolacije kot razloga odsotnosti z dela), saj je ta pojav naravna nesreča.
Menijo, da bi bil prava zakonska podlaga za to ureditev znotraj Zakona o nalezljivih boleznih.
Na podlagi interventnega zakona so leta 2021 prejeli, 59,97 milijona evrov, kar je skoraj 25 milijonov manj, kot so stale izolacije. 

Intervetni zakon bo stanje blažil do marca

Novembra lani razglasenje Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 predvideva, da se nadiomestilo plače zavarovancem za čas kužnosti povrne iz sredstev proračuna Republike Slovenije.

"To velja za izplačila nadomestila plače zaradi izolacije od 8. 11. 2022 do 31. 3. 2023. Eno fakturo, tj. za mesec november 2022, smo že izstavili," pojasnjujeo ja ZZZS, kjer so na ta račun za lansko leto prejeli nekaj več kot 17 milijonov evrov. Stroški izolacij so samo v prvih desetih mesecih lanskega leta znašali 163 milijonov evrov. 

Do novembra lani je namreč veljal zakon, na podlagi katerega so lahko uveljavljali povrnitev stroška izplačila nadomestil zaradi okužbe s COVID-19 zgolj za zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v javni mreži.

 

Komentarjev 16
 • rd2dmk2 09:37 20.januar 2023.

  tole so si v glavnem izplačevali direktorji domov za ostarele občane ( beri članke na tem portalu par dni nazaj ) in njim podobni kljukci in frače. kako naj si prekarc zagotovi to nadomestilo, za izolacijo ? no povejte? pa ...prikaži več recimo nekdo, ki dela po podjemni pogodbi ? tile kljukci na ministrstvih si naredijo zakone po svoji meri. aja.. pa še tole. kako je možno pri polnem cepljenju bit v pol leta 3 krat pozitiven ? no kako ?

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 08:43 20.januar 2023.

  Itak bi morali tožiti prejšnjo vlado za ropanje blagajne, ko so zdravi ljudje doma ležali in prejemali plačo...Vse v upanju, da se bo to poznalo pri volitvah..

 • lojs 08:25 20.januar 2023.

  golob je imel toliko kadrovskega dela v zadnjem letu, da je očitno pozabil na zzzs ... se zgodi pač ... zdej, ko so mu pa povedal, koliko se pa tam nabere soldov, so se mu pa naenkrat zasvetile oči in ...prikaži več zasrbeli so ga prsti ... navaliiii!