Zdravje
1590 ogledov

Zdravilo proti covidu v Sloveniji: Bolnik bo moral podpisati poseben formular

Zdravnik
V Sloveniji v uporabi novo zdravilo proti covid-19 ameriškega podjetja Merck, ki v EU še ni registrirano.

Zdravniška zbornica Slovenije je zdravnikom predstavila protokol za uporabo zdravila molnupiravir, ki se uporablja pri okužbi s covid-19. Protokol so pripravili na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Kot je napovedala infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, bo zdravilo razdeljeno bolnišnicam, bolniki oziroma njihovi svojci pa ga bodo lahko dvignili v bolnišničnih lekarnah. 

Molnupiravir so kot zdravilo za zdravljenje gripe razvili an ameriški Univerzi Emory. Na podlagi tega je nato farmacevtsko podjetje Merck razvilo protivirusno učinkovino, ki zavira razmnoževanje nekaterih RNK-virusov in se uporablja za zdravljenje covida 19. 

Odobrena izredna uporaba, registrirano še ni

Evropska agencija za zdravila (EMA) je 19. novembra uporabo molnupiravirja odobrila kot izredno. "Kljub dejstvu, da zdravilo na področju EU še ni avtorizirano, ga je po mnenju Agencije že možno predpisovati odraslim, ki so zboleli za covidom-19, ki sicer ne potrebujejo podpore s kisikom, z ozirom na njihovo siceršnje zdravstveno stanje pa je verjetno, da bi bolezen utegnila razviti v nevarno hujšo obliko," so sporočili Komisije za medicinsko etiko, ki ji predseduje Božidar Voljč.

KME brez zadržkov

"Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME RS) z ozirom na priporočilo Agencije in na podlagi opisov lastnosti ter učinkov Lagevria smatra, da zdravilo z opisanimi lastnostmi prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi. Ob izpolnjevanju navedenih pogojev in spoštovanju naštetih kontraindikacij, nima etičnih zadržkov za njegovo predpisovanje," še dodajajo pri KME. Prva je uporabo molnupiravira dovolila Velika Britanija. 

Zdravilo naj bi prejemali predvsem bolniki, pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19. Merckovih tablet proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. Zdravilo mora biti predpisano v prvih petih dneh od nastanka simptomov oziroma kolikor mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Bolniki naj bi ga jemali pet dni po dvakrat na dan. S tem naj bi se na področju EU zmanjšalo število hospitalizacij in intenzivnih obravnav kakor tudi s covidom-19 povzročenih smrti. 

30-odstotna učinkovitost

Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete je ocenil, da bo molnupiravir učinkovit tudi pri novi različici novega koronavirusa omikron. Merck je pred mesecem dni sicer poročal, da je zdravilo 50-odstotno učinkovito pri zmanjšanju hospitalizacij in smrti, nato pa podatke popravil na le 30-odstotno učinkovitost. EMA je glede na rezultate že zaključenih in tekočih raziskav z Lagevriom, med neželenimi stranskimi učinki navedla prehodne in zmerne oblike driske, vrtoglavice, slabosti in glavobola.

Američane skrbi, da bi povzročil nove različice

Več pomislekov glede odobritve zdravila so imeli v ZDA. Merckovo zdravilo učinkuje tako, da v genetski zapis koronavirusa vstavi napako oziroma neke vrste virus in mu onemogoči razmnoževanje. To pa vzbuja skrbi, da lahko povzroči nove različice virusa. To ter nizka učinkovitost zdravila sta med člani neodvisnega panela znanstvenih svetovalcev ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) povzročila precej skepse.
1. decembra so tako uporabo zdravila priporočili s tesno večino 13 proti deset. Predsednik panela je ob tem sporočil, da je šlo za težko odločitev, vendar prednosti odtehtajo negativne posledice, če bo FDA previdna in določila omejeno uporabo zdravila le za tiste bolnike, ki jim lahko zdravilo najbolj koristi.

Za cepljene nobenih koristi?

Panel je priporočil uporabo za odrasle z blažjimi in zmernimi simptomi covida-19, ki se soočajo z največjim tveganjem, kot so starejši, bolniki z astmo in tisti s preveliko telesno težo. Ne sme pa se uporabljati pri cepljenih, ker naj ne bi bilo nobene koristi, še menijo pri FDA. 

Bolnik bo moral podpisati poseben formular

Komisija za medicinsko etiko v Sloveniji je pozvala vse zdravnike, ki bodo zdravilo prepisovali, da bolnike predhodno natančno in na njim razumljiv način seznanijo z nameni uporabe zdravila, lastnostmi in morebitnimi stranskimi učinki. "Pojasnilo za bolnika je lahko tudi v pismeni obliki, napisano pa naj bo tako, da ga vsakdo lahko razume. Ko je bolnik o vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnegakoli pritiska odloči, ali se bo z Lagevriom zdravil ali ne. Privolitev v zdravljenje naj v dvojniku podpiše na posebnem formularju in v njem potrdi, da se je za zdravljenje odločil svobodno in po predhodnih pojasnilih, ki jih je razumel in je dobil ustrezne odgovore na vsa vprašanja," poudarjajo na komisiji. V času do registracije zdravila bo moral bolnikovo solasje parafirati tudi zdravnik.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 13:32 07.december 2021.

    Molnupiravir kot tudi Remdesivir imata nekam veliko stranskih učinkov, sploh na človeški zarodek, tako, da vprašanje kako bo s tem.....Vsekakor pa imata ti zdravili eno veliko prednost...Dovolj sta dragi, da lahko farmacija konkretno zasluži...To pri preverjenem Ivermektinu pač ne more....In ...prikaži več da mi ne bo kakšen Butalc spet omenjal konjev, ker sta avtorja dobila nobelovo nagrado za Ivermektin za uporabo tega v humani medicini..