Zdravje
22703 ogledov

Koronavirus na Hrvaškem? To so pokazali prvi testi.

Novi koronavirus Profimedia
Moškega zdravijo v bolnišnici v Osijeku.

V bolnišnici v Osijeku zdravijo 26-letnega moškega, hrvaškega državljana, ki se je pred desetimi dnevi vrnil s Kitajske. V bolnišnico je prišel sinoči, hospitalizirali in osamili so ga zaradi suma, da je okužen s koronavirusom.

Deseti dan po povratku s Kitajske je dobil temperaturo 38 stopinj Celzija. Prvi rezultati testiranja so sicer pokazali, da ne gre za omenjeni virus, a zdravniki so se odločili še za dodatno testiranje, katerih rezultati so bili znani danes po 19. uri; tudi ti so pokazali, da moški ni okužen z omenjenim virusom.

Predstojnica hrvaške klinike za infektivne bolezni dr. Alemka Markotić je pri tem za Dnevnik hrvaške televizije povedala, da je bil prvi test blago pozitiven, dva naslednja, ki so ju še opravili, pa negativna.

Dodala je, da je koronavirus po obnašanju in molekularnih karakteristikah podoben SARS-u, a da se veliko hitreje širi. Težko je razlikovati njegove simptome od običajne gripe, a pri koronavirusu se vedno razvije tudi pljučnica, kar pri gripi ni nujno. Obolelega pacienta bodo iz osješke bolnišnice po pričakovanjih kmalu spustili domov.

Novi potniki

Medtem je na Hrvaško danes ob 12. uri priletela Hrvatica, ki je pred 12-timi dnevi zapustila kitajski Wuhan. Pričakal jo je zdravstveni tim, ki jo bo dva dni imel pod nadzorom.

V Francijo je medtem danes prispelo letalo z 250 potniki s Kitajske, med katerimi so tudi štirje Hrvati, poročajo hrvaški portali. Letalo airbus A380 je pristalo v vojaški bazi, kjer je v petek že pristalo francosko letalo s 180 ljudmi, ki so jih prav tako evakuirali iz Kitajske.

Tako kot na petkovem letu tudi tokrat ni noben potnik kazal simptomov okužbe z novim koronavirusom, je zagotovil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Adrien Taquet.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Nove okužbe, nove žrtve

Po uradnih podatkih sicer na Hrvaškem še vedno ni obolelih s koronavirusom, v Evropski uniji je po zadnjih podatkih 21 takšnih oseb, na svetu 14.564. Doslej je umrlo 305 ljudi.

V Evropski uniji se je virus pojavil v Franciji, Nemčiji, na FInskem, v Italiji, Španiji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu.

Medtem je na Filipinih za posledicami obolenja s koronavirusom umrl 44-letni kitajski državljan, ki je prva žrtev virusa, umrla izven Kitajske. Filipinske oblasti so potrdile, da je moški umrl za posledicami pljučnice, ki jo povzroča koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je sporočila, da se je kitajski državljan z virusom okužil pred prihodom na Filipine. S Filipinov sicer poročajo o še dveh potrjenih primerih okužbe z novim virusom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.