Zdravje
565 ogledov

Lekarne Ljubljana odpravile težave po napadu na informacijski sistem

Lekarna Ljubljana Saša Despot
Lekarne Ljubljana naj bi začele običajno delovati še danes.

Lekarne Ljubljana so ponovno vzpostavila centralni informacijski sistem v katerega je že vključena Lekarna pri polikliniki. Zdravila tam lahko dobite na elektronski recept, tam pa lahko kupite tudi zdravila brez recepta.
Ostale enote Lekarne Ljubljana se bodo vključevale postopoma tekom današnjega dne, so sporočili. Javnost bodo o tem obveščali medije in javnost preko spletne strani Lekarne Ljubljana, informacije pa so dostopne tudi preko klicnih centrov Lekarne Ljubljana, na tel. št. 01/ 2306 100 in 080 71 17.

Lekarne Ljubljana so bile v ponedeljek tarča napada izsiljevalskega virusa, ki je onemogočil delovanje informacijskega sistema, Lekarne Ljubljana so bile v torek zaprte, včeraj so dravila izdajali le na papirnati recept. 

Odkupnine od tisoč do več 100 tisoč evrov

Izsiljevalski kripto virusi, ki se v Sloveniji pojavljajo od leta 2012, žrtvi napada šifrirajo vse uporabniške datoteko do katerih imajo dostop, pojasnjujejo na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Odkupnina za šifrirni ključ je med 1000 do 2000 evrov. Če napadalcem uspe dostopiti do centralnega strežnika, odkupnina lahko znašala tudi več 100.000 evrov.

Inšpekcijski nadzor glede zaščite osebnih podatkov

Do okužb po navadi pride preko preslabo zaščitene elektronske pošte ali storitve za oddaljen dostop. Kje je prišlo do vdora ter do česa so imeli napadalci dostop in ali so imeli dostop tudi do občutljivih osebnih podatkov več 100 tisoč bolnikov, bo razkrila preiskava.

Informacijski pooblaščenec je zoper Javni zavod Lekarna Ljubljana po uradni dolžnosti uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb Zakona o varstvu osebnih podatkov in Splošne uredbe o varstvu podatkov, so potrdili v uradu. 

sergeja.hadner@zurnal24.si
 

 

 

Komentarjev 1
  • janez12 15:53 08.avgust 2019.

    Saj se strinjam, da 100% varnosti ni. Ampak, da potrebuješ 3 dni, da vzpostaviš sistem, pa ni težava v virusu, ampak kje drugje. No vsaj IP se je zganil in šel v pregled, vendar bo on gledal samo z vidika ...prikaži več osebnih podatkov, ne pa celovito in ne bo nakazal na prave probleme za odpravo katerih je seveda odgovorno vodstvo.