Zdravje
734 ogledov

Minister Poklukar: Cilj pri starejših od 50 je 98-odstotna precepljenost

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj.
Od 19. do 23. decembra bodo potekali cepilni dnevi, ko se bo dalo cepiti tudi ponoči. Na pomoč v cepilne centre in na testirna mesta bodo prišli tudi zobozdravniki in zaposleni v zobozdravstvenih ordinacijah.

Minister Janez Poklukar je že v torek predstavil, kako bodo potekali cepilni dnevi, ki bodo potekali od 19. do 23. decembra letos. Želijo namreč ustvariti pogoje, ki bodo vodili k zadostni precepljenosti, saj je to trenutno edina pot k vračanju v razmere, kakršne smo poznali pred začetkom pandemije. Več o tem, kako bodo potekali cepilni dnevi, lahko preberete v članku Najprej na cepljenje, potem k maši. 

Minister meni, da bi morala biti precepljenost v družbi najmanj 80-odstotna, pri starejših od 50 let pa 98-odstotna. Še posebej v luči podatka, da je 90 odstotkov hospitaliziranih starejših od 50 let. Opozoril je, da smo kaj kmalu lahko priča novemu valu, saj je bila tudi pri nas že potrjena prisotnost različice omikron. Poklukar je dejal, da je nov val samo vprašanje časa, če pogledamo, kaj se dogaja v drugih evropskih državah, kjer se že soočajo z omikronom. 

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

Pospešek cepljenju tako želijo pri nas doseči tudi s prej omenjenimi cepilnimi dnevi. Pomoč v cepilnih centrih in na testirnih mestih bodo nudili tudi zobozdravniki. Med 200 in 300 zobozdravnikov je izrazilo pripravljenost, da priskočijo na pomoč. Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović je povedal, da bodo delali izven svojega rednega delovnega časa, saj ne želijo podaljšati čakalnih dob v zdravstvu. 

"Cepite se, ker si želite čim bolj predvidljiv razplet v dani situaciji, ker ne želite nositi bremena tega, da bi na nekoga prenesli bolezen. Vzemite si čas za razmislek za cepljenje ali ne. Na vsa vprašanja in dvome vam bodo znali odgovoriti vaši osebni zobozdravniki, osebni zdravniki, pediatri, izbrani ginekologi," je dejal Pavlović. Poudaril je, da so rezultati bolezni negotovi in da ne moremo vedeti, ali lahko zbolimo za težjo obliko ali bomo trpeli posledice celo življenje. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

V Zdravstvenem domu Koper je v pomoč vključenih vseh šest zobozdravstvenih ekip. "Pri pacientih opažam, da se jih, ko jim povem, da sem v cepilni ambulanti, kar nekaj odloči, da se pride cepit, ko sem na razporedu," je svojo izkušnjo opisala zobozdravnica Vasja Degrassi Bisaki iz ZD Koper. 

Zobozdravstvene ekipe so v testiranje in cepljenje vključene tudi v zdravstvenih domovih v Mariboru, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Murski Soboti. Vključenost je odvisna od lokalnih potreb. 

Zobozdravnik Matej Praprotnik, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, je izpostavil, da se mogoče premalo upošteva dejstvo, da je marsikoga strah igel, pa tudi da prepogosto pozabljamo, da je težava tudi izgubljena kvaliteta življenja. "Včasih je pomembno tudi to, ali bomo še kdaj globoko zadihali, dobili nazaj vonj. To je nekaj, česa ni za podcenjevati," je poudaril. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 11:00 16.december 2021.

    cepite se, da ne boste prenesli okužbe na drugega.. tile dohtarji so res cvet , pa ne znanja ampak šmarnice.... to je isto kot bi dejal jejte, da ne bodo drugi lačni....

  • Avatar Leon
    Leon 16:10 15.december 2021.

    Najprej na cepljenje, potem k maši....... najprej k pameti potem na cepljenje !

  • bobubob 16:07 15.december 2021.

    https://www.bitchute.com/video/1UDHHN4j39P1/