Zdravje
2000 ogledov

Ministri o izzivih in sproščanju. To je povedal Poklukar.

Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Zdravstveni ministri evropskih držav o trenutni situaciji in največjih izzivih.

Številne države so se danes na zasedanju ministrov EU za zdravje zavzele za enotno evropsko strategijo za okrepitev sekvenciranja, saj so različice novega koronavirusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov, je poudaril minister Janez Poklukar.

Ministri so virtualno razpravljali o obvladovanju pandemije covida-19, zlasti o nefarmacevtskih ukrepih. V številnih državah raste število okužb, le redki razmišljajo o sproščanju ukrepov, o tem je govorila samo Irska, je povedal minister.

Poklukar je kot ključno sporočilo izpostavil, da so nefarmacevtski ukrepi najpogostejši javnozdravstveni ukrep, dokler ne bodo države dosegle zadostne precepljenosti prebivalstva.

Glavna grožnja novi sevi

Številne države pa so se po ministrovih besedah zavzele, da je treba na evropski ravni pripraviti enovito strategijo glede sekvenciranja, saj so različice virusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov.

Poklukar je ob tem izpostavil dobro prakso Danske, ki ima večinoma britansko različico in zagotavlja 100-odstotno sekvenciranje ter obvladuje položaj. V Sloveniji sekvencirajo okoli deset odstotkov pozitivnih testov, v skladu z evropskim priporočilom, je dodal.

Minister je izpostavil tudi pomen mehanizma za okrevanje in odpornost pri uresničevanju cilja, da bodo v prihodnje bolje pripravljeni na zdravstvene krize.

Prav tako je poudaril pomen cepljenja, ki je najučinkovitejši ukrep za zajezitev virusa, in s tega vidika pomen tega, da proizvajalci zagotovijo dogovorjene količine cepiv in da poteka razdeljevanje pravično, po načelu pro rata.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija To o povečanju okužb in ukrepih v tretjem valu pravi Beovićeva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 23:03 16.marec 2021.

    Znanost, medicina in ''stroka'' z rumeno modro strankarsko izkaznico... laž na laž. Več kot eno leto nas zapirajo kot podgane v občine, policijska ura, šole ni, celo otroke posiljujejo z maskami, aerosoli so nevarni... prisilno testirajo, zato da vzdržujejo ta ...prikaži več nateg, pocepili bi nas z nepreverjenimi cepivi...lažejo o neželenih učinkih, lažejo o testiranju, o smrtih, preprečujejo proteste s kaznimi. ''Elita'' oz. priskledniška golazen - nič, nobene kazni, karkoli naredijo. Kam smo mi to padli?