Slovenija
9892 ogledov

To o povečanju okužb in ukrepih v tretjem valu pravi Beovićeva

Bojana Beović
Povečanje števila okužb je zaradi britanske različice virusa pričakovano.

Ob 4842 opravljenih PCR testih je bilo včeraj potrjenih 818 novih okužb z virusom sars-cov-2. Delež potrjenih okužb je znašal 19 odstotkov. V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 742 novih okužb z virusom sars-cov-2, to pomeni kar 23 odstoten porast.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice, velik skok okužb

Zvišalo se je tudi povprečno število dnevnih okužb, ki po podatkih NIJZ trenutno znaša 716, kar krivuljo zopet obrača navzgor, podobno kot v sosednji Italiji in Avstriji. 

"Deloma je povečanje okužb lahko pripisati odprtju šol, a podatki so tam na približno enaki ravni," je na vprašanje, kaj je razlog za povečanje okužb in deleža okužb v zadnjih dneh na današnji tiskovni konferenci povedala članica strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Nekaj več okužb se opaža povsod - to bi lahko pripisali naraščanju števila okužb z bolj kužno britansko različico virusa, ki je, kot veste, razširjena v naši bližini, v Furlaniji Julijski Krajini. Tudi pri nas se realno pričakuje, da se bo število okužb z novo različico povečevalo."  

Beovićeva meni, da če bi uspeli precepiti večji delež populacije, bi bil tretji val nižji in blažji. "Pri nas smo z začetno strategijo cepljenja starejših  dobro vplivali na število sprejetih v bolnišnice," je povedala Beovičeva. "Če bi tako skrbno nadaljevali s cepljenjem najbolj ranljivih skupin, bi se lahko izognili hudemu tretjemu valu, to pomeni tistemu delu vala, ki se ga najbolj bojimo - hospitalizacij, zapletov, smrti in težav z obravnavo drugih bolnikov."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Epidemiološko stanje po regijah se je spet spremenilo

"Dobro bi bilo, da se obnašamo samozaščitno, da delamo od doma in se, kolikor se da, ne družimo izven mehurčkov," je poudarila Beovićeva. "Da bi lahko na ta način v tretjem valu ohranili odprte šole in ekonomijo v kar se da normalni obliki. Imamo čas za to, da odreagiramo takoj, na načine, ki so najbolj pomembni - na osebni ravni."

Inštitut Jožef Štefan v zadnji Prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji ocenjuje, da epidemija stagnira, kar pomeni, da ena oseba okuži probližno eno osebo. To bi se lahko spremenilo, ko bi britanska različica virusa postala dominantna, kar naj bi se predvidoma zgodilo konec marca.

Covid-19 v Sloveniji Slovenija "Lahko že govorimo o eksponentni rasti te različice"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • JZekspert 19:52 17.marec 2021.

    Zadnjič sem malo študiral patološke lažnivce, en tak vzorčen primer je pred nami. Taki ljudje uživajo, ko lažejo pred kamerami, prav naslaja se, kako prefinjeno regulira svoj lažnivi glas, kako oportuno in hipnotizersko prilagaja patološke razlage spremembam okoliščin. A tudi ...prikaži več to se bo kmalu končalo...

  • JZekspert 23:05 16.marec 2021.

    Strašilo v vseh pomenih te besede. Koliko je pa dobila za vse to, bo še kako prišlo na dan!

  • CORONABUCI 19:54 16.marec 2021.

    Mrš, ker te ne moremo ne gledat ne poslušat, babura pokvarjena v dno duše