Zdravje
3376 ogledov

Mladi zdravniki odgovarjajo na vprašanje, ali bi delali brezplačno

Zdravniki Profimedia
"Tak predlog lahko razumemo kot še en udarec za slovenske javne bolnišnice," so sklenili.

Zdravniki kardiokirurške klinike iz Niša v Srbiji so zaradi skrajševanja čakalnih vrst ob koncih tedna delali brezplačno, in sicer kar 12 vikendov. Cilj je dosežen, saj čakalnih dob za operacije srca in ožilja ni več.

Kaj pa slovenski zdravniki? "Glede na rezultate ankete, ki smo jo izvedli maja 2022, lahko odgovorimo, da mladi slovenski zdravniki to že počnemo – po eni strani z neplačanimi nadurami, po drugi strani s propadlim dopustom," so na svoji spletni strani pojasnili Mladi zdravniki Slovenije

Brezplačno mentoriranje, pro bono ambulante, Zdravniki brez meja ...

"Pogosto so ravno mladi zdravniki brez učiteljskih nazivov tisti, ki povsem brezplačno mentorirajo mlajše kolege in študente, tudi iz drugih fakultet. Plačane niso vse ure izobraževanj, ki pogosto potekajo v prostem času, denimo učenje za kolokvije tekom specializacije, priprava na posege ali študij literature doma," so dodali.

Ob tem so spomnili še na pro bono ambulante, v katerih brezplačno zdravijo številni izkušeni slovenski zdravniki. "Če upoštevamo majhnost Slovenije, smo pri humanitarnih odpravah v države v razvoju najbrž prvi na svetu, člani teh odprav pa so povečini mladi zdravniki. Mnogi starejši slovenski specialisti pa se pridružijo Zdravnikom brez meja," so poudarili.

Težava tudi material, zdravila, intenzivna nega

Opozorili so, da če ZZZS javnim zdravstvenim zavodom teh storitev ne bi plačal, bi bili ti na veliki finančni škodi, "saj je delo zdravnika kirurga zanemarljiv strošek ob vseh ostalih stroških velike operacije (material, intenzivna nega, delo vseh ostalih članov ekipe, zdravila, itd.)".

"Tak predlog lahko razumemo kot še en udarec za slovenske javne bolnišnice," so sklenili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 10:12 18.april 2023.

    Razlika med mladimi in starimi ranocelniki je samo v letih- pizdeki so eni in drugi isti!!

  • Naklonsky 10:04 18.april 2023.

    Vsak ki ima malo pameti, zaradi številnih korupcij v zdravstvu, neorganizacije ali nespo bi bil butast če bi delal brezplačno.

  • munja 09:47 18.april 2023.

    Včasih je bil pregovor: vsak izgovor je dober, tudi če ga mačka na repu prinese. Delat je treba, brez dela ni jela, to velja tudi za zdravnike. Čakalne vrste raje skrajšajte, ne pa kar naprej grozit s stavko in izsiljevat za višje plače.

Sorodne novice