Zdravje
3164 ogledov

Mora nas skrbeti: kar toliko žensk v Sloveniji je brez ginekologa

Ginekologija Profimedia
V Sloveniji v zadnjih tednih odmevajo zaskrbljujoči podatki, koliko posameznikov nima izbranega osebnega zdravnika. Toda še precej slabši so podatki za ginekologijo, ki kažejo, da je kar 30 odstotkov žensk, starejših od 13 let, brez izbranega ginekologa. Ministrstvo pa miri, da kapacitete še zdaleč niso polne, pač pa da se posameznice očitno same ne odločajo za opredelitev.

Pobrskali smo po zadnjih podatkih, ki kažejo na to, da je bilo na zadnji dan preteklega leta v Sloveniji kar 31,9 odstotka posameznic, starejših od 13 let, brez izbranega ginekologa. Povedano drugače je v Sloveniji kar 219.633 posameznic, starejših od 13 let, brez izbranega ginekologa.

A čeprav se številke zdijo alarmantne, pa na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da stanje ni takšno zaradi tega, ker bi bile kapacitete ginekologov polne, pač pa zato, ker se posameznice ne odločajo za opredelitev pri ginekologu. "Po podatkih ZZZS na dan 31. 10. 2022 na področju ginekologije na primarni ravni zdravstvene dejavnosti deluje 340 ambulant. Od tega jih 161 ne dosega povprečja količnikov na tim. Samo v ljubljanski območni enoti je od 102 ambulant 48 takih, ki ne dosegajo povprečja količnikov na tim. Ti podatki kažejo, da ženske imajo možnost, da se opredelijo pri izbranem ginekologu. Obstaja pa možnost, da ženske tega ne izkoristijo, še posebej ne že pri 13 letih starosti," je odgovor ministrstva za zdravje, na katerem so nam zagotovili, da na področju ginekologije in porodništva ni zaznanega večjega pomanjkanja specialistov. "Poleg tega je to specializacija, ki je za mlade zdravnike še vedno zanimiva, praviloma so vsa razpisana mesta tudi zasedena. Res pa je, da se mladi specialisti po specialističnem izpitu raje kot za ambulantno dejavnost odločijo za delo v bolnišnici," so še dodali.

Kje je najslabše? 

Zaskrbljujoči podatki so za naslednje regije, kjer dostopa do ginekologa (zaradi takšnih in drugačnih razlogov) nima več kot polovica prebivalk. V izpostavi Postojna je tako brez izbranega ginekologa kar 59,9 % upravičenk, starejših od 13 let. Še nekoliko slabše stanje je v izpostavi Idrija, kjer je brez izbranega ginekologa kar 72,5 odstotka upravičenk. In kaj na to pravijo na ministrstvu? "V izpostavi Hrastnik deluje ena ambulanta, ki ima 0,7 tima in še ne presega povprečja količnikov na tim v Sloveniji, kar pomeni, da še opredeljuje paciente. V izpostavi Idrija ravno tako deluje ena ambulanta (0,8 tima), ki ravno tako ne presega povprečja količnikov na tim v Sloveniji, kar pomeni, da še opredeljuje paciente," konkretna primera opisujejo na ministrstvu za zdravje. Podobno je tudi v Postojni, zatrjujejo. "Po podatkih ZZZS v izpostavi ZZZS Postojna deluje devet ginekoloških ambulant (skupno 2,5 timov), od tega dve ambulanti še ne presegata povprečja količnikov na tim v Sloveniji, kar pomeni, da še morata opredeljevati nove paciente," so pojasnili. 

Na ministrstvu so sicer še enkrat poudarili, da je "organizacija primarne zdravstvene dejavnosti v pristojnosti občin, ki so njihove ustanoviteljice in imajo tudi svoje predstavnike v svetih zdravstvenih domov". Ministrstvo lahko zagotovi le ustrezne sistemske pogoje za izvajanje zdravstvene dejavnosti, so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.