Zdravje
1034 ogledov

mRNA cepivo tudi za to bolezen

Tigrasti komar
BioNTech je najavil, da bo razvil učinkovito cepivo proti malariji, ki bo delovalo enako kot cepivo za novi koronavirus.

BioNTech, ki je z ameriškim podjetjem Pfizer razvil prvo odobreno cepivo proti covid-19, namerava začeti klinične raziskave za "varno in zelo učinkovito cepivo proti malariji" do konca prihodnjega leta. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo leta 2019 po vsem svetu 229 milijonov primerov malarije, od tega je bilo 94% zabeleženih v Afriki. Malarija je v tem letu povzročila 409.000 smrtnih primerov, od tega 67 % med otroško populacijo.

Nemška farmacevtska skupina želi uporabiti isto tehnologijo za razvoj cepiva proti malariji. mRNA cepiva ne spodbujajo delovanja virusov in ne vsebujejo delcev virusa. mRNA se hitro razgradi v normalnem celičnem procesu, ne vstopi v jedro celice in ne spreminja dednega zapisa v telesu, torej ne povzroča genetskih sprememb.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je po poročanju SkyNews dejal, da se "že zdaj ukvarjamo s HIV in tuberkulozo, malarija pa je tretja velika indikacija (bolezen) z veliko nezadovoljenimi zdravstvenimi potrebami. Vsako leto se okuži neverjetno veliko ljudi, veliko je umrlih bolnikov, gre za še posebej hudo bolezen z visoko smrtnostjo pri majhnih otrocih." Obenem je pripomnil, da je projekt v zelo zgodnji fazi in da zagotovila za uspeh še ni.

Trenutno obstaja eno odobreno cepivo proti malariji - Mosquirix -, ki je v povprečju učinkovit v 39 % primerov in v obdobju štirih let.

"Odziv na pandemijo je pokazal, da znanost in inovacije lahko spremenita življenje ljudi, ko si vse ključne zainteresirane strani prizadevajo za skupen cilj," je še dodal.

Podjetje išče tudi ustrezna mesta za proizvodnjo cepiv mRNA v Afriki, bodisi s partnerji bodisi samostojno, in bo prejelo podporo Evropske komisije, fundacije Billa in Melinde Gates ter drugih organizacij.

Direktor podjetja BioNTech Sierk Poetting je dejal, da bo podjetje financiralo raziskave in začetno proizvodnjo cepiva ter se obrnilo na svoje partnerje za podporo pri obsežnih preskušanjih ter vzpostavitvi infrastrukture. BioNTech išče tudi ustrezna mesta za proizvodnjo cepiv v Afriki, kjer naj bi bila na voljo neprofitno, pri svojih načrtih pa bo prejel finančno podporo Evropske komisije, fundacije Billa in Melinde Gates ter drugih organizacij, poroča Reuters.

BioNTech sodeluje s partnerji pri razvoju cepiv proti devetim različnim nalezljivim boleznim, tudi proti raku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.