Zdravje
1451 ogledov

Na dovoljenje za testiranje na miših čakali dva meseca, v Švici le en dan

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Slovenski raziskovalci so dobili dovoljenje za testiranje cepiva na miših.

"Danes, 19. marca 2020 smo končno dobili dovoljenje VURS za začetek poskusov testiranja cepiva proti covid-19 na miših," je na Twitterju zapisal Roman Jerala s Kemijskega inštituta. "Vlogo smo vložili 20. marca 2020! Kolega v Švici je dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač."

Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami v mesecu marcu začel razvoj cepiva za novi koronavirus.

Kot so zapisali, je glavni cilj konzorcija razvoj platforme, ki bo omogočila hitro pripravo cepiv ob pojavu podobnih epidemij.

Cepivo proti novemu koronavirusu | Avtor: Profimedia Profimedia

Razvoj cepiva lahko traja manj kot leto dni do nekaj let. Začetna investicija v razvoj znaša milijon evrov, kar naj bi bilo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov.

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Cepivo proti koronavirusu: Prve novice o uspehu!

Med partnerji centra odličnosti so sicer Kemijski inštitut in Nacionalni inštitut za biologijo ter podjetja Lek, Bia in Instrumentation Technologies. V konzorcij se je vključilo tudi ajdovsko podjetje BIA Separations.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Samo Jaznik 11:00 19.maj 2020.

  birokrati - to je treba spremenit...

 • joze3 10:57 19.maj 2020.

  To je pravi obraz naše birokracije, ki ima levji delež krivde, da je Slovenija 50 let za zahodnim svetom v gospodarskem razvoju.

 • Avatar ovca
  ovca 10:46 19.maj 2020.

  Zakaj takšna razlika? Švici je v interesu, da najdejo cepivo čimprej. Našim je očitno v interesu, da kriza traja čimdlje.