Zdravje
3738 ogledov

Na sistematskih pregledih otrok se obeta velika novost

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus
1/2
Profimedia
Uvaja se vprašalnik o duševnih boleznih.

Po napadu na srbski osnovni šoli in ob pojavljanju nasilja tudi na naših osnovnih šolah, se je v zadnjem času obudila razprava o možnosti tako imenovanih duševnih pregledov na rednih sistematskih pregledih v osnovni in srednji šoli. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že pripravlja konkretne rešitve. 

Na sistematskih pregledih presejalni vprašalnik

Preventivno zdravstveno varstvo otrok, mladostnikov in študentov opredeljuje novela Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni iz leta 2021. Glede na prenovljeni pravilnik delovne skupine strokovnjakov pripravljajo nove smernice za izvajanje preventivnih pregledov otrok, mladostnikov in študentov. "Pregledi so zastavljeni celovito in vključujejo tudi področje duševnega zdravja. Predlogi smernic, ki jih pripravljajo delovne skupine se nanašajo na odkrivanje in pravočasno prepoznavanje težav na področju duševnega zdravja," pravijo na NIJZ. 

Delovna skupina tako predvideva, da bi pri pregledih uporabljali presejalni vprašalnik o prednostih in težavah. Otroke oziroma mladostnike bi lahko glede na stopnjo tveganja usmerili v obravnavo. Pričakujejo, da bodo predlogi junija poslani v potrditev Programskemu svetu Programa ZDAJ, Razširjenemu strokovnemu kolegiju za pediatrijo ter Razširjenemu strokovnemu kolegiju za javno zdravje.

"Problem preventivnih pregledov na področju duševnega zdravja je dovoljenje staršev. Starši pogosto smatrajo, da je fizični pregled v redu, ko pa pridemo na področje duševnega zdravja in želimo narediti anketo, pa je to za starše nesprejemljivo, v smislu saj moj otrok ni nor. To področje moramo destigmatizirati," meni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.  

Odprta še številna vprašanja

Na ministrstvu poudarjajo, da se glede presejanja otrok, mladostnikov in mladih do 29. leta ob sistematskih pregledih zastavljajo številna strokovna vprašanja, ki so bila ob prenovah preventivnih programov večkrat izpostavljena.  

Da pred širšo uporabo vprašalnikov pri vseh učencih in dijakih v okviru preventivnega pregleda ostajajo nekatera odprta vprašanja, se strinjajo tudi na NIJZ. "Presejalne vprašalnike bo mogoče uporabljati, ko bo zagotovljen digitalni vnos in obdelava vprašalnika. Pogoj za uvajanje presejalnih vprašalnikov pa je tudi zagotovitev nadaljnje obravnave otrokom in mladostnikom, za katere presejanje pokaže povišano tveganje. To pomeni, da so potrebne zadostne kadrovske kapacitete v Centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov," poudarjajo.  

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 09:34 31.maj 2023.

    Za posnemat...Tudi parlamentarcem ne bi škodilo preverjanje "morebitnih" psihosomatskih motenj..Še posebej oni iz Trstenjakove kleti delujejo milo rečeno.. čudno..