Zdravje
1307 ogledov

Starost pada: Najmlajši bolnik v UKC Ljubljana ima 31 let

Covid-19 Epa
Moških hospitaliziranih dvakrat toliko kot žensk.

Starost bolnikov sprejetih na infekcijsko kliniko se v tretjem koronskem valu znižuje. Bolniki, ki se zdravijo na intenzivni negi, so tako poprečno stari 65 let, v drugem valu je bila povprečna starost 70 let. 

"Ta generacija se covida ne boji"

"Po mojem mnenju je za mlajšo strukturo bolnikov precepljenost eden od razlogov, nenazadnje v strategiji cepljenja smo v prvem koraku cepili starejšo populacijo, ki ej endvomno bolj vunarabilna, drugi razlog je, da imamo danes opravka z bolj kužnim sevom in večjo verjetnostjo prenosa okužbe in tretji možen razlog je to, da se morda ta populacija srednjih let, ki nima nekih kroničnih resnih bolezni, morda se ta populacija srednjih let covida ne boji in ga podcenjuje, kar pa seveda ni dobro," pravi Roman Jerala, vodja Intenzivne terapije na UKC Ljubljana. đ

Najmlajši hospitalizacirani covid bolnik ima 31 let

Na običajnih oddelkih so bolniki starejši. "Najmlajši bolnik je star 31 let, najstarejši pa 96 let," je povedala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. 

Na intenzivni terapiji je trenutno 43 bolnikov, 28 odstotkov je mlajših od 60 let, hospitaliziranih pa je dvakrat toliko moških kot žensk. Prav tako je vtis, da gre v večini primerov za težji potek bolezni, pravi Lejko Zupančeva. Ni pa po njenih besedah točen vtis, da je zdaj delež bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, glede na število okužb večji kot prej. Trenutne številke so namreč po njeni oceni posledica dejstva, da so bolnišnice v tretji val vstopile z višjim številom hospitaliziranih. 

Veliko imunsko oslabelih bolnikov

Nekateri hospitalizirani imajo kronične bolezni, ne pa vsi. Vzorec pridruženih bolezni je zelo podoben kot v drugem valu, sprejemajo pa več več bolnilov z resnejšo motnjo imunosti. "Morda je popustila previdnost, imamo kar nekaj bolniklov z malignim limfomom, dva po transplantaciji srca," razlaga Lejko Zupančeva. Nekaj jih je z veliko prekomerno težo, bolniki s sladkorno boleznijo, bolniki na dializi, bolniki s povišanim krvnim tlakom. "Redki so tisti, ki so čisto zdravi, " poudarja Lejko Zupančeva. 

Težave po prebolelem covidu ne nehajo

Povratnikov, pri katerih bi lahko potrdili, da so znova zboleli za covidom, ni, je pa veliko takih, ki imajo težave po prebolelem covidu, razlaga Lejko Zupanc. Gre za svinčeno utrujenost, ki onemogoča normalno življenje, motnje koncentacije, depresivne epizode, panične napade in podobno, kar kaže na sliko prizadetosti celotnega organizma. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:56 06.april 2021.

    Zanimivo, da imamo stroko, ki ima težave že ob teh številkah bolnikov. V Srbiji so trenutne številke 16x večje, pa se jim odpirajo gospodarske dejavnosti, za nas nepredstavljivo in nedojemljivo. Zaradi posledic korone je umrlo že 106 zdravnikov pri nas, ...prikaži več neuradno še nihče.