Zdravje
10504 ogledov

Najnovejše študije: Trajalo bo leta!

Cepljenje Epa
Prebolevniki. Imunost glede novega koronavirusa bo trajala najmanj leto dni, morda celo vse življenje, kažejo nove študije.

Rezultati dveh novih študij bi lahko pomagali pri strahu, da naj bi bila zaščita zoper novi koronavirus kratkotrajna. Nakazujejo, da večina ljudi, ki je bolezen covid-19 prebolela in se kasneje še cepila, ne bo potrebna nobena dodatna zaščita, piše New York Times. 

Po drugi strani bodo cepljeni, ki bolezni niso preboleli, najverjetneje potrebovali dodatne doze cepiva, ravno tako tudi tisti prebolevniki, ki niso razvili močan imunski odgovor. 

Scott Hensley, imunolog z Univerze v Pensilvaniji, ki je sodeloval pri eni izmed študij, je pri tem poudaril, da rezultati sovpadajo s še nekaterimi drugimi raziskavami, ki ravno tako nakazujejo, da je imunost, razvita ob infekciji in zatem še cepljenjem, dolgotrajna. 

Dodal je, da vse te študije umirjajo bojazni, da bi zaščita lahko trajala le nekaj mesecev, tako kot je v primeru koronavirusov, ki povzročajo različne prehlade in ki se znatno spreminjajo vsakih nekaj let. 

Pri tistih, ki bodo le cepljeni, morda imunost ne bo tako močna, saj je celični spomin po cepljenju drugače organiziran kot pri tistih, ki bolezen tudi prebolijo. To pomeni, da bodo le cepljeni čez nekaj časa potrebovali nove doze. Strokovnjaki so prepričani, da bodo odgovor na to vprašanje dobili že v roku nekaj mesecev. 

Milan Krek Slovenija Zaskrbljujoč trend v Ljubljani in osrednjeslovenski regiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • ode 08:29 05.junij 2021.

    https://nova24tv.si/slovenija/o-reziser-protestov-jasa-jenull-na-spletu-objavil-naslov-kjer-ne-zivi-in-ni-prijavljen-lastniki-objekta-pa-z-njim-nimajo-nobene-povezave/ Pravi naslov Jaše Jenulla je: Jožka Hegler, Ceneta Štuparja 3, Črnuče (stanovanjski blok)

  • si_rob 18:54 04.junij 2021.

    Že pred letom je dr.( ne vem mu več imena), ki je deset let bil med vodilnimi n pri Pfaizerju povedal( je Anglež):"Tisti , ki je prebolel kar koli virusnega je imun. To so se učili na univerzi v prvem ...prikaži več letniku," je povedal. " Ali so pozabili, kaj so jih profesorji učili? Kaj se je sedaj spremenilo?" Verjetno nič, v naravi. Spremenilo se je v glavah politikov, zdravnikov in novinarjev, i jih plačuje farmacija in so imbecilni. Upam, da se zavedajo tega.

  • eminenca 14:25 04.junij 2021.

    vojna se je šele začela, žrtev pa še premalo virus je biološko orožje, cepivo pa še hujše ... ja res se nam dobro piše