Zdravje
12652 ogledov

Največja študija cepiva Pfizer doslej: takšni so rezultati

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Rezultati so pokazali zelo visoko učinkovitost cepiva in zagotovili dokaze, da bi lahko pandemijo covida-19 končala hitra kampanja cepljenja po celem svetu. Druga študija je cepiva Pfizer/BNT je potrdila odlično zaščito tudi proti južnoafriški različici.

Največja študija cepiva proti covidu-19 podjetij ameriškega podjetja Pfizer in nemškega BioNTech, ki so jo izvedli v Izraelu, je potrdila, da cepivo nudi več kot 95-odstotno zaščito pred to boleznijo. Je pa učinkovitost precej padla, če so osebe prejele le en odmerek in ne dva, ki ju priporočajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avtorji študije, ki so jo osnovali na izraelski kampanji cepljenja, so navedli dokaze, da bi lahko pandemijo covida-19 končala hitra kampanja cepljenja po celem svetu. Izrael namreč velja za najuspešnejšo državo v kampanji cepljenja proti covidu-19. Do začetku aprila je skoraj pet milijonov Izraelcev že prejelo dva odmerka cepiva, kar je več kot 70 odstotkov prebivalstva. Ti so bili tudi vključeni v študijo.

Danes objavljena analiza podatkov je potrdili, da je bilo cepivo zelo učinkovito pri varovanju starejših tudi v času širjenja bolj nalezljive angleške različice nove koronavirusa. V študiji, ki je objavljena v eni najstarejših in najbolj znanih splošnih medicinskih revij na svetu The Lancet, izpostavljajo, da so imeli cepljeni po dveh odmerkih 95,3-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. V primeru okužbe sedem dni po drugem odmerku imajo cepljeni 95,7-odstotno zaščito pred smrtjo, po 14 dnevih pa ta zaščita naraste na od 96,5 do 98 odstotkov.

Zaščita je precej nižja po prvem prejetem odmerku. Zaščita pred okužbo je namreč 57,7-odstotna, pred smrtjo pa 77-odstotna.

"Pomembno je, da študija dokazuje povečano raven imunosti in zaščite po dveh odmerkih cepiva," je povedal eden od sodelujočih pri raziskavi Jonathan Ball z univerze v Nottinghamu. "Zato je pomembno, da ljudje prejmejo oba odmerka," je poudaril.

Raziskava ni zajela analize južnoafriške različice, saj te v Izraelu niso potrdili. Tudi prejšnjo največjo študijo cepiva Pfizer/Bionetech so nazadnje opravili v Izraelu, a je bila skoraj petkrat manjša, saj so takrat v študijo vključili 1,2 milijona ljudi.

Covid-19 Zdravje Pomembno odkritje: V tem primeru bo cepivo znatno učinkovitejše

Druga raziskava učinkovitosti enakega cepiva s podatki iz Katarja, objavljena včeraj v New England Journal of Medicine, ki je prav tako med najprestižnejšimi recenziranimi medicinskimi revijami, pa je pokazala visoko zaščito tudi pred južnoafriško različico. Znanstveniki so ugotovili, da sta za tako visoko zaščito potrebna dva odmerka cepiva.

Rezultati podatkov iz Katarja so pokazali, da cepivo Pfizer nudi 75% zaščito pred okužbo in 97% zaščita pred boleznijo pri južnoafriški različici, proti angleškemu sevu pa deluje še bolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Tana 06:10 07.maj 2021.

    Seveda, da je učinkovito, saj so "objektivni" rezultati plod židovskega sponzorja!

  • Dusan21 22:31 06.maj 2021.

    SLAK slovenski Geobbles, a še bolj pokvarjen od omenjenega SS-ovca

  • Dusan21 22:21 06.maj 2021.

    Pička vam maretina, Slak, nehaj buzerirat s tem kovidom Slovence, vsak dan, nisem edini, ki mislim, da je takega vaškega maltretiranja strokovnjakov iz tega področja, vsak večer, tudi ponoči dovolj, oni opraljajo svoje delo tudi po 12 ur, vi malarji ...prikaži več novinarski jih pa je...e sredi noči, to kat počnete vi se ne dela nikjer v Evropi, saj gledam, berem tuja poročanja, a nikjer ne zasledim takih svizcev kot ste vi.