Zdravje
14057 ogledov

Napoved IJS: Prvič po dveh tednih smo priča temu

projekcija IJS širjenje covida-19
1/7
IJS
Na Institutu Jožef Stefan dnevno pripravljajo projekcije širjenja covida-19 v Sloveniji. "Današnji delež pozitivnih testov je izredno visok," opozarjajo.

Upoštevajoč zadnje podatke, je ocenjeno reprodukcijsko število R 2,10, podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,5 dneva ob 4 uvoženih primerih na dan. "Prvič po dveh tednih je R nekoliko padel in posledično podvojitveni čas nekoliko narastel, kar nakazuje, da bodo ukrepi z 9. oktobra, katerih vpliv naj bi v prihodnjih dneh naraščal, morebiti uspeli kompenzirati naraščajoče posledice izgube sledenja stikov zaradi presežene kapacitete epidemiološkega nadzora. Če bi uspeli ukrepi z 9. oktobra pomembno zmanjšati R, bi bila to zelo dobra novica, kajti potem bi imeli ukrepi s 16. oktobra lažje delo pri preostalem spuščanju R pod 0,95 (ob 4 uvoženih/dan), potrebnem za obvladovanje epidemije. Je pa današnji delež pozitivnih testov izredno visok, kar 19,3%, in bi to lahko pomenilo, da je dnevno število pozitivnih testov v primerjavi s prejšnjimi dnevi podcenjeno in da posledično še vedno drvimo v smeri naraščajočega R in krajšanja podvojitvenega časa. Kaj se dogaja z R in pri kateri vrednosti se bo ustalil, se bo izkristaliziralo v naslednjih dneh," so zapisali. Ob tem poudarjajo, da bo negotovost podanih napovedi velika, dokler se reprodukcijsko število ne bo ustalilo. Če bo število dnevno pozitivnih testov, ki bo objavljeno jutri, manjše od 325, bo podvojitveni čas nekoliko narasel, v nasprotnem primeru bo ravno obratno.

Epidemija bo začela pojenjati, če bo R manjši od 0,95 (ob 4 uvoženih/dan). 

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=2,11 (včeraj 2,14) s podvojitvenim časom dnevnih pozitivnih testov 6,5 dneva (včeraj 6,4 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=2,10 (včeraj 2,12). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden isto).

Kakšni so obeti?

Optimistična napoved, ki predpostavlja, da bodo ukrepi, sprejeti 16. oktobra, polno prijeli in zaustavili širjenje epidemije, za navedene datume predvideva naslednje maksimalne številke: 
- 950 dnevnih pozitivnih testov (z dnevno fluktuacijo do 1800) 22. 10., potem počasen upad (včeraj 980, 22. 10.);
- 693 hospitaliziranih 4. 11., potem počasen upad (včeraj 729, 4. 11.); 
- 190 na intenzivni negi 7. 11., potem počasen upad (včeraj 195, 7. 11).

Bolj kot bodo ukrepi, sprejeti 9. oktobra, uspeli spustiti R (če ga bodo sploh uspeli spustiti), nižje bodo te maksimalne številke, so dodali.

projekcija IJS širjenje covida-19 | Avtor: IJS IJS

Na podlagi znanih podatkov bodo kriteriji za drugi paket rdečega seznama ukrepov (incidenca 170; 300 hospitaliziranih; 50 na intenzivni) v 2. valu preseženi ob naslednjih datumih: 
>170 14/100.000: že preseženo 12.10.;
- >300 hospitaliziranih: 20.10.;
- >50 na intenzivni: 19.10.. 

projekcija IJS širjenje covida-19 | Avtor: IJS IJS

"V napovedi za pozitivne teste (slika 1) in bolnišnice (slika 2) smo predpostavili, da ukrepi (z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje) z 9. oktobra ne bodo uspeli zmanjšati R, da pa bodo ukrepi s 16. oktobra dovolj učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=2,12 (pri tej vrednosti dobimo najboljše ujemanje s podatki) in 4 uvoženimi/dan. V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 200 do 1500 okoli trenutne povprečne vrednosti 771, ki bo sprva še naraščala do 22. oktobra (na sliki je zaradi sedemdnevnega povprečenja vrh že nekoliko prej) in nato začela padati. V prognozi za bolnišnice so predstavljeni tudi scenarij za malo verjeten primer, da bodo ukrepi z 9. oktobra prijeli (R=0,9), scenarij za primer, da tudi novi ukrepi ne bodo prijeli (po 16. oktobru še naprej R=2,12), ter predvidoma konservativen scenarij z R=2,5 po 9. oktobru," so zapisali.

Smrtnost v drugem valu je po starostnih kategorijah glede na pozitivne teste približno 50 odstotkov manjša kot v prvem valu (upoštevan je tipičen dvotedenski časovni zamik od pozitivnega testa do smrti), predvidoma zaradi boljšega zdravljenja. 

projekcija IJS širjenje covida-19 | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.