Zdravje
2905 ogledov

Nas čaka davek na sol?

sol Pixabay
S prevelikim vnosom soli se poveča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kap in koronarne bolezni.

Eden izmed mineralov, ki ga človeško telo nujno potrebuje, je natrijev klorid oziroma kuhinjska sol. Priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije in Organizacije združenih narodov za hrano in kmetijstvo je 5 g ali čajna žlička soli na dan, za optimalno delovanje pa je za odrasle in mladostnike dovolj že 1,4 g, za otroke manj. 

Skrb vzbujajoč podatek je, da Slovenci priporočeno količino soli presežemo, za kar 130 %. Največ je zaužijemo s kruhom in pekovskimi izdelki, sledijo mesni izdelki, vložena zelenjava ter predpripravljena hrana. Prevelik vnos pa lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav. Nas čaka davek na sol? Več o prvih pozivih si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 6
  • jakec42 13:26 04.julij 2022.

    Samo davek na vdihani zrak in sonce nam manjka!

  • Majazmaja 11:18 01.julij 2022.

    Sol, sladkor, bela moka - v takih količinah, kot se tega konzumira danes, je zelo škodljivo. Po drugi strani pa, ko primerjaš z zdravo hrano, so produkti, ki te 3 naštete "zločince" vsebujejo, veliko cenejšiin ljudje pač kupijo, ker si ...prikaži več boljšega ne morejo privoščiti.

  • miho 09:10 01.julij 2022.

    najmanj nove administracije bi bilo, če bi imeli 3 stopnje DDV na hrano: 5 % na zdravo hrano, sadje, zelenjavo, druga osnovna živila in izdelke za medicinsko predpisane diete (npr. brezglutenska hrana, ker je ta dražja od običajne)), a brez ...prikaži več sladil in dodanih sladkorjev in brez light variant ter hitre hrane, 22 % na sladkarije, hitro hrano in drugo nezdravo hrano, 8,5 % pa na vso preostalo hrano.