Zdravje
3509 ogledov

Pozor, nekateri UV filtri v kremah za sončenje lahko povzročajo raka

Hrvaška plaža Profimedia
Nekateri UV-filtri v sredstvih za zaščito pred soncem spodbujajo razrast rakavih celic in celični kanibalizem, kažejo prvi izsledki raziskave, ki jo je opravila dermatologinja dr. Tanja Prunk Zdravković s kolegi iz Univerze Harvard in Univerze v Ljubljani.

Najdbe predklinične raziskave so skrb zbujajoče, kljub temu pa dermatologinja pravi, da bodo potrebne še obširnejše klinične raziskave. Si pa prizadevajo zbrati dovolj podatkov, da bi lahko spodbudili proizvajalce sredstev za zaščito pred soncem, da izdelke pred uporabo testirajo tudi za različne označevalce rakavih celic, preden gredo v množično uporabo, in ocenijo, ali so res varni.

Razlike med kemičnimi in mehanskimi filtri

V sredstvih za zaščito pred soncem se uporablja več kot 50 filtrov. Eden najpogosteje uporabljenih (po nekaterih podatkih naj bi bil prisoten v približno 40 % vseh krem na tržišču) se uvršča med tako imenovane kemične (organske) filtre. V zadnjih letih se v sredstvih pogosteje uporabljajo tudi mehanski (anorganski) filtri.

Za katere filtre gre, si lahko preberete tu.

Dr. Prunk Zdravkovićeva je za Med.Over.Net še pojasnila, da imajo mehanski filtri širši spekter delovanja v primerjavi z večino kemijskih filtrov. Poleg tega lahko sredstva s kemijski filtri povzročajo fotokontaktne alergije. »Njihova kozmetična sprejemljivost je kljub temu boljša od tiste, ki jo nudijo mehanski filtri, predvsem zaradi lepše mazljivosti,« pravi dermatologinja.

To ne pomeni, da prenehate uporabljati sončne kreme! 

V prej omenjeni raziskavi, ki je prva na svetu, ki je proučevala vpliv UV filtrov na razvoj rakavih celic (ABCB5 metastatske melanomske celične linije) so raziskovalci pod drobnogled vzeli pripadnika kemičnega filtra, in predstavnika mehanskega filtra v mikronski ter nanoobliki. Te tri oblike so po besedah dermatologinje izbrali, ker se pogosto uporabljajo v sredstvih za zaščito pred soncem.

Rezultati so pokazali »spornost« teh dveh spojin v teh oblikah. Po nanosu teh dveh filtrov so celice začele kazati znake celičnega kanibalizma (celice so napadale lastne celice), kar je izključna lastnost agresivnih rakavih celic. Poleg tega se je v teh celicah začel izražati protein ABCB5, ki je izražen predvsem pri razširjenem kožnem raku (metastatski melanom). Po nanosu enega od preučevanih filtrov v mikronski obliki pa se je agresivnost celic celo zmanjšala (to se je pokazalo kot manjše izražanje proteina ABCB5).

Več o raziskavi in izboru sredstva, ki je še pomembnejši pri osebah s kožnim rakom, si lahko preberete na tej povezavi. 

 
Komentarjev 6
  • Avatar luckyss
    luckyss 18:12 12.avgust 2022.

    Ja, to je znano že vsaj dvajset let, ko se je kožni rak začel povečevati skladno s povečano prodajo krem za sončenje...To je enako kot pri Farmamafiji, dobiček je vedno svetlobna leta pred zdravjem....Ja, pa ne se pozabit cepit ;)

  • bobubob 10:10 12.avgust 2022.

    Kaj ne poveste! 'Zarotniki' so to vedeli že desetletja, vsaj odkar so na trgu kreme s (pre)visokim 'zaščitnim' faktorjem.....Ja, to vedo tudi prenekateri zarotniški (brez narekovaja) zdravniki, a so oportunistično tiho. Kot pri 'kovidu' in še kje...