Zdravje
5387 ogledov

Nemčija sprejela novo odločitev glede AstraZenece

AstraZeneca cepivo Profimedia
V Nemčiji bodo mlajše od 60 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19 družbe Astrazenca, drugič cepili s cepivom drugega proizvajalca.

V Nemčiji od konca marca mlajših ne cepijo več z AstraZeneco zaradi možnosti pojava redkih primerov krvnih strdkov. Zdaj pa so se deželni ministri za zdravje in vlada strinjali, da bodo za drugo cepljenje mlajših od 60 let, ki so prvič prejeli cepivo AstraZenece, uporabili drugo cepivo. "Ta rešitev predstavlja dobro stopnjo varnosti," je ocenil bavarski minister za zdravje Klaus Holotschek.

Odločitev bo vplivala na okoli 2,2 milijona ljudi, mlajših od 60 let, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZenece. Ministri so sicer v torek sledili priporočilu nemške komisije za cepiva iz prejšnjega tedna. Komisija je še priporočila, da se z drugim odmerkom cepi 12 tednov po prvem cepljenju z AstraZeneco, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemčija je ena od več držav, ki je omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše ljudi, potem ko so pri mlajših zaznali nekaj posameznih primerov pojava krvnih strdkov.

Pojav krvnih strdkov so zaznali tudi pri cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. V ZDA so zato že ustavili cepljenje s tem cepivom, dokler ne raziščejo vseh okoliščin. Podjetje je včeraj sporočilo, da iz previdnostnih razlogov ustavljajo dobavo cepiva v Evropo. Približno sedem tisoč odmerkov cepiva Johnson & Johnson, ki bo v Slovenijo prišlo predvidoma danes - cepivo je bilo odposlano še pred odločitvijo proizvajalca o zaustavitvi dobav v Evropo - bo šlo v karantensko skladišče, kjer bo počakalo na odločitev pristojnih organov. 

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer svari pred kombiniranjem različnih cepiv, saj da še ni dovolj podatkov o posledicah tovrstnega cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:08 14.april 2021.

    , a niso pred meseci govorili, da astra zeneca ni učinkovita pri starejši populaciji, torej kot sem razumel njihovo razlago, ne ščiti osebo pred boleznijo dovolj učinkovito, da bi bilo smiselno jo cepit ? sedaj pa, navali narode ! torej ...prikaži več cepimo folk, samo da bomo cepili in da bo statistika v redu in da si potem lahko eni organizatorji cepljenja talali nagrade za uspešno opravljene (ne)delo. koga briga če obolevajo, umirajo in je semafor v črnem in rdečem. smo pocepili vse, tudi fikuse v pisarni.