Slovenija
5712 ogledov

Težave s cepivom, Kacin pojasnjuje, kaj sledi

Jelko Kacin Saša Despot
Zapletom s cepivi še ni videti konca. Kaj se bo zaradi zadnje odločitve proizvajalca Johnson & Johnson zgodilo pri nas?

Proizvajalec Johnson & Johnson se je odločil ustaviti dobavo svojega cepiva v Evropo. Takšno potezo so sprejeli po odločitvi Ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA), da predlaga začasno zaustavitev uporabe cepiva proti covidu-19, potem ko je pri šestih osebah po cepljenju z njim prišlo do krvnih strdkov. V vseh šestih primerih je šlo za ženske, stare med 18 in 48 let. Ena od njih je umrla, ena je v kritičnem stanju. 

Podjetja Johnson & Johnson se je odločilo ustaviti dobavo cepiva v Evropo, saj želijo preučiti prej omenjene primere. Slovenija je v tem mesecu pričakovala prve odmerke cepiva, ki se od drugih v EU odobrenih cepiv razlikuje v tem, da zadostuje že en odmerek. Tako kot cepivo podjetja AstraZeneca je tudi omenjeno cepivo narejeno s pomočjo adenovirusne vektorske tehnologije. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Jelko Kacin, nacionalni koordinator cepljenja, je za TV Slovenija dejal, da je prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson že na poti. "Odločitev FDA in podjetja Johnson & Johnson je bila sprejeta kasneje, zato je cepivo na poti. Prispelo bo v Slovenijo in kot je predvideno v strategiji, bo šlo v karantensko skladišče. Kadarkoli se med cepljenjem pojavijo kakršnikoli zapleti, se cepivo začasno umakne, gre v karantensko skladišče in počaka, dokler preiskava ni končana," je pojasnil. 

"Take primere smo že imeli. To je predvideno v strategiji in upamo, da bo trajalo čim manj časa," je dejal Kacin. "Ko se bodo razmere razčistile, bo tudi EMA dala priporočilo, se bo cepljenje nadaljevalo." Zaradi tega bi lahko prišlo do spremenjene dinamike cepljenja pri nas, sama strategija cepljenja pa se zaradi tega ne bo spreminjala.

Prva pošiljka omenjenega cepiva bo tako prišla k nam še ta teden. Skupaj z drugo pošiljko bi morala Slovenija v tem mesecu dobiti 19.000 odmerkov omenjenega cepiva. 

Cepljenje tudi mlajših od 60 let

Prihodnji teden naj bi se pri nas nadaljevalo cepljenje tudi mlajših od 60 let po prednostnih skupinah. Strokovna skupina za cepljenje je namreč skladno s priporočili, ki jih je pripravila EMA, umaknila starostno omejitev za cepljenje s cepivom AstraZeneca.

Vsi, ki bi zavrnili cepljenje s cepivom, ki mu ga ponudijo, se bo uvrstil na konec čakalne liste, je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. 

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da bi bilo smiselno tudi, da bi se s svojimi opredeljenimi pacienti pogovorili tudi osebni zdravniki, saj jim pacienti zaupajo in bodo tako dobili prave informacije in se v večji meri dokončno odločili za cepljenje. Dodala je še, da je nenavadno, da cepivo "ostaja v času, ko je namenjeno za starostno skupino, pri kateri res ni tveganja za hude neželene dogodke in pri kateri je nevarnost bolezni covid-19 zelo velika".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • suineg7878 21:27 13.april 2021.

    Mogoče vam lahko pomaga ohraniti zdravje https://rumble.com/vfmx1v-episode-870-not-anti-vax-just-anti-bad-medicine-w-dr.-richard-m.-fleming-mi.html

  • bi_ba 21:21 13.april 2021.

    Nehajte že trpati te nepreverjene strupe v ljudi, ker še prej zbolijo ali umrejo, ne pa da so koristni za karkoli. Poskusne zajce si najdite na Marsu!

  • Ivo 20:58 13.april 2021.

    Slovenija 2021 - ne moreš izbirati cepiva, Srbija 2021 - na voljo imaš 5 različnih cepiv! Daleč ste nas pripeljali draga vlada! Se vidi kako ste (v podobni zasedbi) premagali JLA pred 30 leti! S sposobnostjo očitno ne, z lažjo ...prikaži več in manipulacijo, zelo verjetno!