Slovenija
31444 ogledov

To se bo zgodilo z vašo prijavo, če zavrnete AstraZeneco

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Zaradi zapletov z AZ mnogi cepivo zavračajo, zato ostaja.

"Včerajšnja odločitev strokovne skupine za cepljenje sledi strokovnim priporočilom, ki jih je pripravila EMA. Ni več starostnih omejitev, z AstraZeneco se bodo lahko cepili vsi po 18. letu," je na današnji tiskovni konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. "Prihaja do tega, da nekateri zavračajo cepljenje, v primeru, da se posameznik ne odloči za cepljenje, ki mu je ponujeno, se ga bo dalo na konec liste in bo cepljen, ko bo cepiva dovolj."

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor Covid-19 Slovenija V skladiščih po Sloveniji ostaja cepivo AZ: Ljudje bi se cepili, a se ne morejo

Poudaril je, da so vsa cepiva, ki jih je odobrila EMA, varna in učinkovita. "Cepljenje je najbolj učinkovito orožje proti epidemije, storiti moramo vse, da dosežemo čim višjo precepljenost," je poudaril Vindišar. "Nacionalna strategija cepljenja trenutno predvideva aktivno cepljenje starejših od 60 let, kajti podatki iz bolnišnic govorijo o tem, da je to najbolj prizadeta skupina. Zato pozivam vse, ki so starejši od 60 let, da aktivno pristopijo, prav tako pozivam zdravstvene delavce, da storijo vse, da zvišamo odstotek precepljenih v tej starostni skupini."

Cepivo AstraZeneca | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vprašanje novinarjev, ali se mora posameznik, ki je zavrnil cepljenje z določeno vrsto cepiva, še enkrat prijaviti, je povedal: "Nikomur ne smemo dati cepiva, ki ga on odločno zavrača. Po pogovoru s cepilnimi centri je bilo dogovorjeno, da se takšna odločitev identificira ter se tako osebo umesti na konec čakalne liste."

Glede na to, da ponekod cepivo zaradi zavračanja posameznikov ostaja, se Vindišarju ne zdi sporno, da se cepijo tudi mlajše, a še enkrat poziva vse starejše nad 60 let, naj se vendarle cepijo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
  • Franjo Erman 23:19 19.april 2021.

    barabe gnile lopovske, kar sami se cepte, cepci

  • sandi76 08:45 15.april 2021.

    Obstajajo tudi ljudje, ki na cepljenje niso mogli priti zaradi bolezni v družini. Ali take tudi vržejo na rep seznama ??

  • hubertfast 06:24 15.april 2021.

    Izsiljevanje države, no fajn, pametni se itak ne bomo cepili.

Sorodne novice