Zdravje
14929 ogledov

Cepiva: Beovićeva priznava, da je to nenavadno

Bojana Beović, Brdo pri Kranju Vlada RS Bojana Beović, Brdo pri Kranju
Vodjo svetovalne skupine za cepljenje čudi, da cepivo ostaja, saj so trenutno na prednostni listi še vedno starejši od 60 let.

Odločitev svetovalne skupine za cepljenje, da se s cepivom AstraZenece proti covidu-19 lahko cepi vse starejše od 18 let, trenutno ne vpliva na potek oziroma strategijo cepljenja, saj so trenutno na prednostni listi še vedno starejši od 60 let. Bojano Beović medtem čudi, da cepivo ostaja, saj pri tej starostni skupini tveganj načeloma ni.

V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje namreč množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru jih je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tiste, ki zavrnejo cepljenje, se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja uvrsti na rep cepilnega seznama.

Na ministrstvu za zdravje cepilne centre pozivajo, naj se potrudijo, da se proti covidu-19 precepi čim več ljudi, ki so po trenutni strategiji v prednostni skupini, torej starejših od 60 let.

"Pri starejših od 60 ni tveganja za hude neželene dogodke"

cepljenje | Avtor: Epa Epa
Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da bi bilo smiselno tudi, da bi se s svojimi opredeljenimi pacienti pogovorili tudi osebni zdravniki, saj jim pacienti zaupajo in bodo tako dobili prave informacije in se v večji meri dokončno odločili za cepljenje. Dodala je še, da je nenavadno, da cepivo "ostaja v času, ko je namenjeno za starostno skupino, pri kateri res ni tveganja za hude neželene dogodke in pri kateri je nevarnost bolezni covid-19 zelo velika".

"To je starostna skupina, v kateri je nevarnost cepiva minimalna v primerjavi z nevarnostjo bolezni. V zadnjem tednu ali desetih dneh so bili pravzaprav vsi umrli za covidom-19, torej približno 10 ljudi, razen posamezne izjeme, starejši od 60 let."

Dnevnik poroča, da je v ZD Velenje "obtičalo" 700 odmerkov cepiva AstraZeneca. "Samo kroničnih bolnikov, ki se želijo cepiti, je pri nas 600, a je bilo doslej cepljenje omejeno na starejše od 60 let," je za časnik povedal direktor Janko Šteharnik. Poleg tega naj mlajših od 60 let s tem cepivom ne bi cepili, starejši, ki še niso bili cepljeni, pa to cepivo večkrat zavrnejo.

Ponedeljkova odločitev svetovalne skupine sicer pomeni, da se cepivo AstraZenece lahko uporablja pri vseh starostnih skupinah, tako kot je odobreno s strani Evropske agencije za zdravila, se pravi nad 18 let in po prioritetah, ki so bile že sprejete v slovenski strategiji cepljenja, kar bo upoštevano pri nadaljnjem cepljenju, ko bodo na vrsti torej mlajši od 60 let. Obenem to pomeni, da bodo tisti mlajši, ki so dobili prvi odmerek AstraZenece, torej šolniki, dobili tudi drugi odmerek tega cepiva. "Ostajamo pri tem, kar je že določeno, torej cepljenje tudi z drugim odmerkom z istim cepivom," je dejala Beovićeva.

V današnji izjavi za medije je Beovićeva povedala, da so bili po njenih informacijah cepljeni že vsi starejši od 60 let, ki so za cepljenje izrazili željo, zato ni več razloga, da bi se omejevali na ljudi, starejše od 60 let, ampak se lahko postopoma premaknejo po prioritetni listi. Na ministrstvu za zdravje potrditve te informacije sicer STA ni dobila.

Johnson & Johnson ustavlja dobavo cepiva

Medtem je podjetje Johnson & Johnson sporočilo, da bodo kot previdnostni ukrep ustavili dobavo cepiva v Evropo. Razlog za to je odločitev Ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA), da predlaga začasno ustavitev uporabe tega cepiva, potem ko so pri šestih osebah po cepljenju z njim potrdili redko motno, povezano z nastankom krvnih strdkov. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
  • Luksi 22:08 13.april 2021.

    Raje naj ppskrbijo, da bomo imeli izbiro, tako kot v Srbiji, ki jo tako prezirajo.

  • Ivo 21:00 13.april 2021.

    Greste v Srbijo (na nerazviti jug) in izberete cepivo, ki vam ustreza!

  • Mehičanka76 20:09 13.april 2021.

    Joj, joj, kako jo babnico čudi, da se ljudje ne želijo cepiti z AZ, ko pa je o cepivu sama antipropaganda? Kaj je strokovna ekipa do sedaj naredila, da bi pridobila zaupanje ljudi? Eno figo nič. Za začetek naj odstranijo ...prikaži več lažnjivega Kacina, potem naj se odstranita Beović in Ihana in tako naprej. Potem pa naj na ta položaj namestijo kompetentne ljudi, ki niso strankarsko umazani, pač pa samo strokovni in vešči ene normalne komunikacije z narodom.