Slovenija
10317 ogledov

Množično odpovedovanje cepljenja: Tudi polovica jih zavrne

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
V nekaterih cepilnih centrih ljudje množično odpovedujejo cepljenje s cepivom AstraZenece.

V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tisti, ki zavrnejo cepljenje, se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja uvrsti na rep cepilnega seznama.

cepljenje Cepljenje Slovenija To se bo zgodilo z vašo prijavo, če zavrnete AstraZeneco

V mariborskem zdravstvenem domu v zadnjih dveh tednih opažajo pri ljudeh velike pomisleke glede cepiva AstraZenece. Kar polovica ljudi, ki so bili predvideni za cepljenje s tem cepivom, je zavrnila cepljenje, je v ponedeljek potrdil direktor Jernej Završnik.

V skladu z nacionalno strategijo cepivo AstraZenece v Sloveniji trenutno uporabljajo pri starejših od 60 let. Tako na cepljenje s tem cepivom vabijo osebe, stare med 60 in 65 let, in če nekdo to cepivo zavrne oziroma se ne odzove na cepljenje, "pokličemo naslednjega na seznamu", je pojasnil Završnik. Doslej so s tem cepivom cepili 10.400 ljudi.

Pri drugih cepivih deset odstotkov zavrnitev

Pri ostalih razpoložljivih cepivih proti covidu-19 je sicer po Završnikovih besedah okoli 10 odstotkov zavrnitev.

V mariborskem zdravstvenem domu so doslej cepili proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva okoli 41.200 ljudi, še z drugim pa 11.230. Po direktorjevih besedah računajo, da bodo ta teden cepili vse starejše od 60 let, zato potrebuje usmeritve, kako naj ravnajo naprej.

V Ljubljani ena tretjina zavrnitev

V Zdravstvenem domu Ljubljana pa so pojasnili, da se v preteklem tednu od 5040 naročenih na cepljenje s cepivom AstraZenece cepljenja ni udeležilo 1646 oseb, torej 32,7 odstotka. Odpovedi cepljenja so zaznali le za AstraZeneco, ne pa tudi za cepiva drugi proizvajalcev.

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor Covid-19 Slovenija V skladiščih po Sloveniji ostaja cepivo AZ: Ljudje bi se cepili, a se ne morejo

AstraZeneca cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

V primeru odpovedi celjenja imajo oblikovane rezervne sezname za cepljenje, na katerih so osebe, ki spadajo v ciljno skupino, ki je po strategiji predvidena za cepljenje. "Torej če cepimo starejše od 60 let, so tudi na rezervni seznam uvrščeni starejši od 60 let, ki jih v primeru potrebe pozovemo na cepljenje," so dodali.

Dnevnik poroča, da je v ZD Velenje "obtičalo" 700 odmerkov cepiva AstraZeneca. "Samo kroničnih bolnikov, ki se želijo cepiti, je pri nas 600, a je bilo doslej cepljenje omejeno na starejše od 60 let," je za časnik povedal direktor Janko Šteharnik. Poleg tega naj mlajših od 60 let s tem cepivom ne bi cepili, starejši, ki še niso bili cepljeni, pa to cepivo večkrat zavrnejo. 

"Nikogar ni mogoče prisiliti"

Vindišar pa je danes na novinarski konferenci o covidu-19 dejal, da se ne more nikogar prisiliti v cepljenje z določenim cepivom. Če se posameznik ne odloči za cepljenje z določenim cepivom, se ga uvrsti na konec čakalne liste, tako da bo prišel na vrsto za cepljenje, ko bo zadosti želenega cepiva.

Ob tem je državni sekretar pozval k cepljenju proti covidu-19, ki je najbolj učinkovit način v boju proti epidemiji. "Vsi moramo narediti vse, da dosežemo čim večjo precepljenost prebivalcev. Vsa cepiva, ki jih je potrdila Evropska agencija za zdravila, so varna in učinkovita," je poudaril.

Pozval je vse starejše od 60 let, ki prav tako spadajo v skupino za tvegan potek covida-19, naj pokličejo izbranega zdravnika ali cepilni center za cepljenje. Vse zdravstvene delavce pa poziva, naj naredijo vse, da bo odstotek precepljenih v tej skupini prebivalstva čim prej čim večji.

 
Komentarjev 24
 • 68d16723448041e4b43ad6e19eb9e6520d304711 18:40 13.april 2021.

  Ne sme!!! To je enako kot,da dobim vabilo na gnilo sodišče republike BananaSlovenije...,pa ga zavrnem.

 • Avatar MS
  MS 17:22 13.april 2021.

  Anti-cepilci so skupina ljudi, ki s ponavljanjem vedno istih – dokazano neresničnih – trditev in navajanjem domnevnih medicinskih avtoritet, za katere ni še nikoli nihče slišal, zavajajo in ogrožajo sebe, svoje otroke in družbo nasploh. Vsak znanstveni argument razglasijo za ...prikaži veča še eno zaroto in trdovratno vztrajajo v svojiem neznanju in v svojih zablodah!

 • Avatar MS
  MS 17:18 13.april 2021.

  Janševa vlada sedanji pandemiji ni kos čeprav je virus corone vsaj 10x manj virulenten kot virus črnih koz ki so ga z strogo karanteno in obveznim cepljenjem 18.000.000 leta 1972 v bivši Jugi odpravili v pičlih treh tednih! Odpiranje pa ...prikaži več zapiranje pa spet odpiranje....itd .... pa še katastrofalen informacijski kaos... vse to so igrice nekompetentih laikov ki problema ne bojo nikoli rešili! Čas je za odhod!!