Svet
2213 ogledov

Cepivo k nam še ni prišlo, a so v ZDA že ustavili cepljenje

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Ameriški regulator za prekinitev cepljenja s cepivom Johnson & Johnson. Podjetje sporočilo, da ustavlja dobavo cepiva v Evropo.

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes predlagala začasno ustavitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, potem ko so pri šestih osebah po cepljenju z njim potrdili redko motnjo, povezano z nastankom krvnih strdkov.

Začasen in previdnostni ukrep

Kot so danes na Twitterju sporočili iz FDA, gre za začasen in previdnosten ukrep, medtem ko bodo skupaj s centrom za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) preučili morebitne povezave med krvnimi strdki in cepivom. Prekinitev naj bi zdravstvenim ustanovam tudi omogočila načrtovanje "posebnega zdravljenja, ki ga terja ta tip krvnih strdkov".

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor Covid-19 Slovenija V skladiščih po Sloveniji ostaja cepivo AZ: Ljudje bi se cepili, a se ne morejo

Ameriški časnik New York Times je že pred sporočilom FDA poročal o šestih primerih redke motnje strjevanja krvi, ki so jih zaznali pri ženskah, starih med 18 in 48 let. Ena od njih je umrla, ena pa je v kritičnem stanju v bolnišnici v Nebraski. Predstavnik FDA Peter Marks je to potrdil. Zaplete je primerjal z zapleti v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece. 

Po poročanju časnika New York Times je cena delnice podjetja Johnson & Johnson nemudoma padla za tri odstotke.

Cepili skoraj sedem milijonov ljudi

Do ponedeljka so sicer v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili kar 6,8 milijona ljudi. Prav ta teden je stekla tudi dobava tega cepiva v EU, potem ko mu je evropska agencija za zdravila (Ema) prižgala zeleno luč sredi marca. Do konca junija EU pričakuje dobavo od 50 do 55 milijonov odmerkov. Vendar pa so iz podjetja Johnson & Johnson danes sporočili, da ustavljajo dobavo cepiva v Evropo, saj želijo preučiti prej omenjene primere redkih krvnih strdkov. 

 

cepljenje Cepljenje Slovenija To se bo zgodilo z vašo prijavo, če zavrnete AstraZeneco

Cepivo nudi učinkovito zaščito že po prvem odmerku, obenem pa ga je lažje hraniti. Izkazalo se je kot učinkovito tudi pri britanski, južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa.

Vektorska tehnologija

Ema je že minuli teden sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom Johnson & Johnson in krvnimi strdki, in sicer zaradi štirih resnih primerov neobičajnih krvnih strdkov z nizkimi trombociti v ZDA, od katerih je bil en smrten.

Le nekaj dni pred tem je Ema sporočila, da gre pri podobnih krvnih strdkih za redek stranski učinek po cepljenju s cepivom AstraZenece. Cepivi Johnson & Johnsona in AstraZenece uporabljata podobno adenovirusno vektorsko tehnologijo.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Covid-19 Slovenija Množično odpovedovanje cepljenja: Tudi polovica jih zavrne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 17:25 13.april 2021.

    V ozadju se odvija hud ekonomski boj za prevlado cepiv. Kdor je prejel več denarja za razvoj, hoče ob tem še dobro zaslužiti po zahodnem modelu. V nasprotju, vzhodni Ruski model, zahteva prvo učinkovit izdelek in šele potem sledi naročilo ...prikaži več in plačilo. V obeh primerih pa so cepljeni zgolj poizkusni zajci učinkovitost pa bo, še naprej vprašljiva.

  • rd2dmk2 17:19 13.april 2021.

    no je , kmalu bo prišlo cepivo z dalenjske. Super Hik že pripravlja za ustekleničenje svojo ubijalsko sapo, da bo pomorila vse bacile.. Hik !

  • Kmodri 16:09 13.april 2021.

    To je isti šmorn kot AZ.