Zdravje
8033 ogledov

Nevarnost okužb za celoten UKC Maribor

ukc maribor Nino Verdnik
85 odstotkov opreme iztrošene.

Kar 85 odstotkov opreme v mariborskem UKC je iztrošene, med njimi tudi anesteziološki aparati, pravi direktor bolnišnice Vojko Flis.

Da je tematika zelo pereča, je med drugim pokazalo nedavno izlitje vode v operacijskem bloku klinike za kirurgijo, nazadnje pa težave pri podaljševanju certifikatov anestezioloških aparatov - pri zadnjem servisu te opreme se 11 aparatom ni želelo podaljšati A-testa, ker so prestari in zanje ni več rezervnih delov.

Svet zavoda UKC Maribor bo danes o nujnih vlaganjih v opremo razpravljal v okviru samostojne točke.

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Sanirali Slovenija Poplava v UKC Maribor naj ne bi pustila posledic Inšpekcija bi operacijski blok zaprla

Med nujnimi vlaganji v prostore so izpostavili celovito obnovo operacijskega bloka kirurške klinike, ki ga že leta zaliva meteorna voda s fekalijami, zaradi dotrajanosti so popravila neuspešna. Kot izhaja iz gradiva, obstaja celo verjetnost, da inšpekcijske službe blok zaprejo, a za obnovo bi potrebovali najmanj 15 milijonov evrov.

Izlitje vode v operacijskem bloku

Da je tematika zelo pereča, je med drugim pokazalo nedavno izlitje vode v operacijskem bloku klinike za kirurgijo, nazadnje pa težave pri podaljševanju certifikatov anestezioloških aparatov - pri zadnjem servisu te opreme se 11 aparatom ni želelo podaljšati A-testa, ker so prestari in zanje ni več rezervnih delov.

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: UKC Maribor Slovenija UKC Maribor: Število okužb z nevarno bakterijo se ne povečuje

Potrebni aparati za anestezijo

V bolnišnici so letos nabavili štiri anesteziološke aparate a bi jih po besedah Flisa potrebovali več. Zaenkrat so se po njegovih besedah dogovorili s serviserjem, da se A-testi podaljšajo za pol leta, v prihodnjem letu pa bodo poskušali nabaviti nove aparate.

Med investicijami, ki jih pričakujejo že več let, a doslej še niso bile uresničene, so še oprema za diagnostični center programa Dora in dodatni koronarografski aparat. Že dolgo obljubljajo tudi obnovo računalniškega sistema v zavodu, dodatna dvigala za kirurško stolpnico, dodatne postelje za enoto za intenzivno terapijo kirurške klinike ter zamenjavo aparata za zunajtelesni krvni obtok, ki se uporablja pri operacijah na odprtem srcu.

Razlogi za takšno stanje so težave pri pripravi dokumentacije, dolgotrajnost postopkov javnega naročanja in pomanjkanje denarja za investicije. Letos so izvedli le za slabe tri milijone evrov investicij, večinoma je šlo za medicinsko opremo, kot so prej omenjeni štirje novi anesteziološki aparati, pa tudi monitorji za nadzor življenjskih funkcij za več oddelkov, dva mobilna aparata za zunajtelesni krvni obtok in drobni inventar. V nepremičnine letos niso vlagali nič.

"Tveganja, ki so težko obvladljiva"

Vodstvo kliničnega centra odkrito priznava, da tako ne gre več naprej. "Na področju obnavljanja infrastrukture in nabave opreme se iz leta v leto veča razkorak med potrebami in zahtevami posameznih oddelkov ter razpoložljivimi sredstvi. Zaradi pomanjkanja amortizacijskih in drugih sredstev za investicije ni možno v zadostni meri obnavljati infrastrukture in nadomeščati iztrošene in zastarele opreme z novo. Zaradi tega se pojavljajo tveganja, ki so težko obvladljiva, prihaja tudi do pogostejših okvar in posledično do motenj zdravstvenih procesov, kar na nekaterih točkah predstavlja zelo visoko stopnjo tveganja za bolnike," je zapisalo v gradivu za torkovo sejo sveta zavoda.

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Razpad sistema Slovenija Razpad sistema, v UKC Maribor dali odpoved štirje urologi.

Nevarnost okužb za celoten klinični center

Nujna je tudi obnova oddelka za intenzivno interno medicino, kar terja od dva do štiri milijone evrov. Centralna kuhinja deluje v neustreznih prostorih z zastarelo tehnologijo, zato obstaja nevarnost okužb za celoten klinični center in visoka verjetnost, da jo inšpekcijske službe zaprejo, a za obnovo bi bilo treba odšteti najmanj sedem milijonov evrov.

Že vrsto let obljubljajo selitev dotrajanega oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v centralno ustanovo v mestu, kar bi stalo okoli štiri milijone evrov, urgentni center je zgrajen zgolj do prve faze. "Vseh navedenih tveganj na področju infrastrukture in opreme UKC Maribor ne bo zmogel obvladovati samostojno. Zato bo za reševanje nakopičenih investicijskih izzivov potrebna pomoč ustanovitelja," je v gradivu za torkovo sejo sveta zavoda zapisal v. d. pomočnika direktorja UKC Maribor za nabavo Aleš Dobaj.

Komentarjev 1
  • brencl47 13:15 19.december 2017.

    Koliko denarja je ministrica nenamensko že letos zmetala v zdravstvo. Samo 15 - 20 mio bi lahko namenila za to investicijo, ne pa za "zažret"!