Zdravje
26282 ogledov

Neverjetno, moški prišel na kolonoskopijo, poglejte, kaj so našli zdravniki

Profimedia
Muhe in njihove ličinke lahko naselijo človeško črevesje, kar se v medicini imenuje črevesna miaza.

63-letni moški iz Missourija je prišel na rutinski pregled za raka debelega črevesa oziroma na kolonoskopijo, med katero so mu v prebavni trakt vstavili kamero. Postopek je potekal normalno, dokler zdravniki niso dosegli transverzalnega kolona, ​​predela na vrhu debelega črevesa, kjer so našli živo in povsem nedotaknjeno muho.

Pacient je dejal, da mu ni jasno, kako je žuželka prišla v njegov prebavni trakt, in da nima simptomov.

 | Avtor:
Zdravnikom je povedal, da je dan pred kolonoskopijo užival samo čisto tekočino, ki je potrebna za čiščenje prebavnega trakta pred to preiskavo. Noč pred 24-urnim postom je jedel pico in zeleno solato, vendar je dejal, da se ne spomni, da bi bila muha v njegovi hrani.

V redkih primerih muhe odložijo jajčeca v sadje in zelenjavo, ki nato preživijo želodčno kislino in se izležejo v črevesju. Zdravniki so ta redek primer objavili v strokovni reviji American Journal of Gastroenterology.

Gre za zelo redek primer, so zapisali raziskovalci. “Skrivnost je, kako je nedotaknjena muha našla pot do prečnega debelega črevesa,” so povedali.

Črevesna miaza

Muhe in njihove ličinke lahko naselijo človeško črevesje, kar se v medicini imenuje črevesna miaza in se pojavi, ko nekdo zaužije hrano, ki vsebuje jajca in ličinke muh. V redkih primerih preživijo kislino v želodcu in se nato oblikujejo v črevesju, zrastejo in mutirajo v odrasle muhe.

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni navaja, da nekateri okuženi bolniki nimajo nobenih simptomov, drugi pa občutijo bolečine v trebuhu, drisko in bruhanje, navaja The Sun.

Ni bilo jasno, katero hrano je pacient (63) morda jedel, ki je bila okužena z muhami, čeprav so pred tem že ugotovili nekaj podobnega povezanega z gnilimi bananami.

V primeru, o katerem so poročali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, so 12-mesečno deklico v zvezni državi Washington pripeljali k zdravniku, potem ko je njena mati videla “gibljive črve” v dekličinem blatu. Preiskovalci so ugotovili, da so otroka hranili s prezrelimi bananami, ki so bile v kuhinji pritrjene na žičnato košaro, ki je bila magnet za muhe. Domnevajo, da je otrok v sadežu pogoltnil črve, ki so preživeli želodčno kislino in so bili izločeni z blatom. Staršem so svetovali, naj sadje pred uživanjem pokrijejo in operejo. Zdravstveni delavci opozarjajo, da je mioza pogostejša v poletnih mesecih, ko je več mušic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • miro8 08:02 29.november 2023.

    V.L., a bejžno, da muhe v črevesju mutirajo ? Pa ti si zrel za Nobelovo nagrado !

  • Ender3 13:39 28.november 2023.

    Če to ni objavila STA potem gre zagotovo za časopisno raco..Samo povem...avtorju..

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:23 28.november 2023.

    Nekateri jedo komaj malo zapečen zrezek,v bistvu krvav in zakaj je potem to čudno