Svet
15718 ogledov

Umrl med pregledom, preiskujejo zdravnike in tehnike

Bolnišnica pacient bolnica Profimedia
Tožilstvo je odredilo obdukcijo in zaseglo zdravstveno dokumentacijo.

Kolonoskopija velja za varen pregled, ki rešuje življenja. Pri kolonoskopiji zdravnik specialist s posebnim medicinskim pripomočkom, imenovanim endoskop, pregleda celotno debelo črevo. 

Kot je pokazala raziskava v ZDA, bi lahko s kolonoskopijo tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke zmanjšali za 40 odstotkov, če bi ljudje test izvajali vsakih deset let.

Posamezniki z družinsko zgodovino tovrstnega raka, ki je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Ameriki, bi morali po rezultatih študije, objavljene v reviji New England Journal of Medicine, na preglede hoditi pogosteje. Študija dokazuje, da je kolonoskopija še posebej koristna pri preprečevanju raka, ki izvira iz proksimalnega in zgornjega dela debelega črevesa.

Raziskovalci so v dveh dlje časa trajajočih študijah preučili podatke skoraj 89.000 ljudi. Ocenili so, da bi se skupno tveganje za nastanek raka debelega črevesa zmanjšalo za 40 odstotkov, če bi vsi udeleženci redno opravljali kolonoskopijo.

Umrl med kolonoskopijo

Žal se je ta sicer zelo koristen pregled končal tragično za 56-letnega Italijana, razlog za smrt še ni znan.

V bolnišnici Maggiore v italijanski provinci Ragusa je med kolonoskopijo umrl 56-letni moški, pišejo italijanski mediji. Tožilstvo je začelo s preiskavo smrti žrtve, ki je prišla v bolnišnico na pregled.

Diagnostična preiskava sicer velja za varno in jo vsaj enkrat v življenju opravi velik del populacije.

Njegova soproga je dejala, da se je njegovo stanje med pregledom hitro poslabšalo. V sobo, kjer so opravljali pregled, je nenadoma vstopalo in izstopalo več zdravnikov, ki so bili "živčni in zaskrbljeni". Tožilstvo je odredilo obdukcijo in zaseglo zdravstveno dokumentacijo. Preiskujejo vse zdravnike in medicinske tehnike, ki so sodelovali pri diagnostičnem pregledu.

Če jemljete ta zdravila, povejte zdravniku

Kot opisujejo na spletnih strane Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je kolonoskopija običajno varna preiskava, le redko, predvsem pri starejših, ki imajo bolezenske spremembe sluznice, lahko pride do predrtja črevesja. Po polipektomiji je nevarnost, da pride do prehodne krvavitve ali predrtja črevesja večja, vendar še vedno zelo majhna. "Zapleti po kolonoskopskih posegih so redki. Če po posegu odvajate svežo kri ali občutite hude krčevite bolečine v trebuhu, nemudoma pokličete zdravnika" dodajajo.

Krvavitev ali bolečina se sicer lahko pojavita še nekaj dni po opravljenem posegu (polipektomiji). "V primeru, da med kolonoskopskim pregledom najdemo polip, ga odstranimo. Ob tem posegu lahko pride, sicer zelo redko, do predrtja črevesa ali krvavitve. Nevarnost neželenih učinkov med posegom je večja, če ste kronični pacient ali če jemljete zdravila, ki zmanjšujejo strjevanje krvi," pojasnjujejo.

 V kolikor jemljete zdravila z acetilsalilno kislino (aspirin, baludon, andol) se o morebitnem prenehanju jemanja zdravil posvetujte s svojim zdravnikom. V kolikor jemljete antikoagulantno terapijo (marfarin, heparin, derivate heparina, pelentan), vas mora vaš osebni zdravnik napotiti v antikoagulantno ambulanto. Večina pacientov, s katero od kroničnih bolezni, ki so dobro urejene, je sposobna za ambulantno kolonoskopijo.

UKC Ljubljana

Če kronična bolezen ni dobro urejena in je preiskava nujna, je potrebno pacienta po njihovih besedah pred pregledom hospitalizirati. Če potrebujete antibiotično zaščito pred različnimi posegi, ta pred kolonoskopsko preiskavo ni potrebna, razen izjemoma: "Zaradi vaše varnosti vas prosimo, da zdravniku poveste o morebitni preobčutljivosti na zdravila in katera zdravila prejemate, še posebej pa zdravnika opozorite na to, da jemljete aspirin, klopidogrel oziroma marivarin, t.j. zdravila, ki zmanjšujejo strjevanje krvi."

Zdravnika morate informirati tudi o drugih boleznih, kot so npr. srčne ali pljučne bolezni, ki bi se lahko med preiskavo poslabšale. Če ste sladkorni pacient in se zdravite z inzulinom, naj vaš zdravnik to na napotnici za kolonoskopijo posebej poudari, saj boste le tako lahko razporejeni na preiskavo čimbolj zgodaj zjutraj. 

položnice Slovenija Pod streho Vsi bomo dobili višje položnice za elektriko Denar, evro, štetje denarja Slovenija Toliko bi lahko dobili, če bi bili Avstrijci ali Nemci

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 17:27 25.september 2023.

    Pri nas bi zadevo enostavno pometli pod preprogo! Sam si je kriv, kaj pa je šel na smrtni nevaren pregled, ko se ga da izvesti drugače! A ja, ne gre, ker je takšen pregled dražji in bi škodovalo zdravstveni blagajni!

  • Anja1956 09:27 25.september 2023.

    Kolonoskopija je smrtno nevaren pregled ! Vsak premik inštrumenta v bolnikovem telesu se beleži na hard disk , zato ne bo težko ugotoviti , kje je 'preluknjal' pacienta !