Pod streho > Varčna hiša
63774 ogledov

Vsi bomo dobili višje položnice za elektriko

položnice Dejan Mijović
Položnice za septembra porabljeno električno energijo, ki jih bomo dobili v naslednjih dneh, bodo višje. Takšne naj bi ostale do konca leta, potem pa lahko pričakujemo novo podražitev.

Zadnjih 12 mesecev je bilo na področju obračuna električne energije in vseh pripadajočih dodatnih stroškov, ki spremljajo porabo elektrike, zaznamovano z reguliranimi cenami, nižjimi nekaterimi prispevki in nižjim davkom na dodano vrednost. 

Zaradi energetske krize, ki se je začela že jeseni 2021, z vso silovitostjo pa udarila v začetku leta 2022, je vlada lani poleti najprej podaljšala veljavnost nižje trošarine za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije.

S 1. septembrom so sledili še trije ukrepi. Vlada je določila najvišje dovoljene cene električne energije, ki naj bi veljale do 31. avgusta letos. Obenem je prepolovila znesek prispevka za zagotavljanje podpor v proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE + SPTE). Tretji ukrep je bilo znižanje DDV iz 22 na 9,5 odstotka. 

Od takrat je sprejela še popravek uredbe o določitvi cen električne energije in veljavnost navzgor omejenih cen podaljšala do konca letošnjega leta. Tudi višina trošarine ostaja enaka, in sicer 0,00153 evra na kilovatno uro elektročne energije. 

Spet višji znesek za STPE in OVE

Letos junija se je najprej iztekel ukrep znižane stopnje davka na dodano vrednost, ki ga vlada ni podaljšala, zato se od takrat na vse postavke na računu ponovno obračuna višja, 22-odstotna stopnja DDV. To je prineslo prvo resnejšo podražitev računov za elektriko letos. 

Druga podražitev se bo poznala na položnicah za september, ki jih bomo gospodinjstva prejela v naslednjih dne. Od 1. septembra naprej namreč ne velja več ukrep znižane, polovične cene za prispevek STPE in OVE. 

Ta je zadnjih 12 mesecev znašal 0,36948 evra na kilovat, že na septembrski položnici pa bo ponovno obračunan po 0,73896 evra.

Obračuna se glede na priključno moč, kar pomeni, da se bodo odjemalce s priključno močjo denimo 7 kW položnice povišale za 2,59 evra, z DDV bo znesek višji za 3,16 evra. Položnice odjemalcev, ki imajo priključno moč na primer 10 kW, pa bodo višje za 3,70 evra oziroma z DDV za 4,5 evra. 

Položnice višje od osem do 23 evrov

Izračunali smo, koliko bodo zaradi različnih ukrepov, ki so začeli veljati 1. septembra lani, med letom pa so se iztekli, letos septembra položnice višje od lanskih septembrskih. 

Naslednja položnica gospodinjstva, ki je v obeh mesecih na primer porabilo 200 kWh električne energije, bo višja za približno osem evrov. Iz 40 evrov lani se bo povišala na 48 evrov. Gospodinjstvo, ki na mesec porabi približno 500 kWh elektrike, bo dobilo za približno 13 evrov viško položnico. Lani septembra je za to količino elektrike plačalo 86 evrov, letos bo račun 99 evrov. Še večja bo razlika pri tistih, ki porabijo precej več elektrike, na primer 1000 kWh na mesec in imajo priključno moč 10 kW. Lani so plačali 166 evrov, letos bo znesek približno 189, torej za približno 23 evrov višji. 

Septembra veljavne cene se do konca leta ne bodo spremenile. Večje spremembe in tudi podražitev pa lahko pričakujemo po novem letu, ko bo prenehal veljati še zadnji od ukrepov, ki določa najvišje dovoljene cene električne energije. 

Tržne cene bodo občutno višje

Po 1. januarju bo cena električne energije po vsej verjetnosti prepuščena trgu, kot je nedavno povedal minister Bojan Kumer, so bodo dogovarjali le o ciljnih ukrepih, ki bodo namenjeni najranljivejšim skupinam prebivalcev. Natančnejših informacij o tem pa za zdaj še ni. 

Po besedah strokovnjakov cen elektrike, ki so veljale pred začetkom energetske krize, ni realno pričakovati. Kot je napovedal direktor Elesa Aleksander Mervar se nam v začetku prihodnjega leta obetajo občutne podražitve. Čeprav se cene na trgih umirjajo, pa lahko pričakujemo, da bodo, tako Mrvar, v prihodnjem letu okoli 155, 160 evrov za megavatno uro, šele leta 2026 naj bi se stabilizirale in bile okoli 115 evrov za megavatno uro, vsekakor pa cen okoli 50 evrov za megavatno uro, kolikor je bila cena pred energetsko krizo, ne bo več. 

Dodatno bo na ceno elektrike v prihodnje vplivala tudi cena omrežnin. Kot je že nekaj časa znano, bo 1. marca 2024 začela veljati nova metodologija obračuna omrežnine, kar bo lahko za marsikoga pomenilo bistveno višji račun za elektriko. 
 

Komentarjev 52
  • LukaMB 23:39 27.september 2023.

    Zelena mafija EU in Golob, vse je jasno, moramo jih zmagati politično in vse zelene-eko-elektro s pozicij dol potisniti za vedno.

  • Avatar pantani
    pantani 06:31 26.september 2023.

    Mi plešemo,celi dan ooo...!!!

  • atamama 19:56 25.september 2023.

    Vse skupaj je malo čudno če ne noro. HE delajo s polno paro, fiksni stroški se niso spremenili kaj veliko, variabilni za plače in povečanje transferjev za podrepnike. JE dela s polno paro, remonti vkalkulirani v ceno, stroški obratovanja nizki, ...prikaži več fiksni stroški znani. Plače niso kaj veliko povečali. TE smo pozlatili, če ne bi bilo ''bedarije in prelivanje denarja z emisiskimi kuponi'' bi imeli ceno konstantno. In sedaj se vprašam, od kje kalkulacija za dvig elektrike? Aja, davki, a to je to?