Pod streho > Varčna hiša
18637 ogledov

Konec omejitev cen elektrike in plina? To pravi minister

Bojan Kumer Saša Despot Bojan Kumer
Cene zemeljskega plina bodo prihodnje leto spet prepuščene trgu, o cenah elektrike pa se bodo deležniki dogovorili.

Maloprodajne cene elektrike so za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter za mala in srednje velika podjetja navzgor zamejene do konca leta. Ocene, da bi se lahko cena elektrike v prihodnjem letu glede na letošnji maj zvišala tudi za 60 odstotkov, kot je v medijih dejal direktor Elesa Aleksander Mervar, po ugotovitvah Bojana Kumra ministra za okolje, podnebje in energijo držijo.

Zamejitev cen elektrike za te odjemalce ne bo več

Zamejitev cen za srednje velika in velika podjetja ni več potrebna, saj so tržne cene omogočale sklenitev nižjih cen od zamejenih. Odvisno je sicer od obdobja zakupa in od tega, kdaj je bila pogodba sklenjena, vendar so cene večinoma pod zamejenimi, razen pri segmentu malih poslovnih odjemalcev, kjer so zamejene cene izredno nizke, je za STA povedal minister za okolje, podnebje in energijo Kumer.

O cenah za gospodinjstva se morajo dogovoriti

Pri gospodinjstvih so razmere drugačne, je dodal, dobavitelji morajo vnaprej vedeti, kako bo potekal izhod iz ukrepov. Po Kumrovih besedah ni predvideno, da bi razliko med tržno ceno in zamejeno maloprodajno ceno prevalili na dobavitelje, saj da bi s tem dodatno omejili trg.

"Za mehak prehod potrebujemo še nekaj ukrepov. Danes imamo drugi sestanek, verjetno bo zadnji, na katerem bomo zožili paleto možnih ukrepov," je dejal minister. Zaključek strokovnega dialoga z vsemi deležniki pričakuje v približno tednu dni, takrat bo znano, kateri ukrep bo na mizi za odločanje dobila vlada.

"Med možnostmi je, da bi uvedli kombinirane, hibridne ukrepe, morda tudi samo za bolj ranljive odjemalce. Je pa te treba seveda potem tudi identificirati in dobavitelji bi morali prilagoditi celoten obračunski sistem, klicne centre ipd.," je dejal.

Gospodinjstva so porabila preveč

V vsakem primeru bo moral biti v ukrep vključen tudi učinek varčevanja, se pravi učinkovita raba energije. "Segment gospodinjstev je v času krize celo povečal odjem, kar ni dober znak, glede na to, da je bila velika kriza v Evropi tudi na področju električne energije, ne samo zemeljskega plina. Poraba slovenskih gospodinjstev se je pa povečala, ker je tudi posledica, da smo v Sloveniji imeli eno izmed najbolj ugodnih cen," je dodal.

Cene plina spet prepuščene trgu

Regulacija cen plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce, ki prav tako velja do konca leta, pa ne bo podaljšana. "Cene so se občutno znižale, definitivno podatki kažejo, da so bili ukrepi zadostni in so cene na znosni ravni, da so dostopne, tako da smo si bili vsi deležniki enotni, da ni potrebe po dodatnih ukrepih, še posebej, ker so tudi napovedi zelo dobre. Oskrba je zanesljiva, dobavne poti so diverzificirane," je dejal minister.

Dobavitelji so v svojih odgovorih, kakšne naj bi bile cene zemeljskega plina prihodnje leto, zelo skopi, vsi poudarjajo le, da bodo razmere na trgu spremljali. 
 

Komentarjev 57
  • Kmodri 18:39 13.september 2023.

    Najprej prodamo elektriko lokalih parah Nemcev. Nato jo drago uvažajo! Provizije pa v zasebno žep!

  • Francs 18:33 13.september 2023.

    Povedano bolj po domače , ker so v cajtu debelih krav poceni prodali štrom ga bomo sedaj drago plačevali . Vsi. Odgovarjal pa noben hudič ne bo...... Mimogrede vse velike elektrarne je naredila država za naše potrebe in ne zato ...prikaži več zato , da paraziti slabo gospodarijo in si izplačujejo mastne nagrade . Tako gen kot hse

  • Ender3 14:56 13.september 2023.

    Ekonomska in kmečka logika govori, da ima administrativno določanje cen kratkoročen učinek. Naj sprostijo cene, naj se poraba gospodinjstev zmanjša, potem pa naj jim vlada pobere presežke in dobičke. Tako se bo uravnotežila ponudba in povpraševanje. Problem pa ostanejo tisti ...prikaži več katerim plačevanje davkov je glupo..Ne vedo pa, kako pobrati denar za preživetje brez obdavčevanja. Poceni, helikopterskega je namreč zmanjkalo.