Zdravje
19165 ogledov

NIJZ: ne pijte vode iz izvirov in studencev

potok
1/2
V Sloveniji so letos zabeležili že 26 primerov zajčje mrzlice pri ljudeh, kar 25 na Goriškem. V minulih 15 letih so sicer v vsej Sloveniji zabeležili 29 primerov, večino na Gorenjskem in v Prekmurju. Na Goriškem pa zadnjih 20 let ni bilo primerov, pojasnjujejo na NIJZ. Odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi na Ajdovskem in Tolminskem.

Ugotovitve dosedanje epidemiološke obravnave nakazujejo, da je zaradi mišjega leta in občasnega obilnega deževja bakterija, ki povzroča zajčjo mrzlico oz. tularemijo, močno razširjena v naravi, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Bolezen se pojavi običajno tri do šest dni, lahko pa tudi en dan ali nekaj tednov po okužbi, potek bolezni in bolezenski znaki so odvisni od vstopnega mesta okužbe.

Zaradi pojava tularemije na NIJZ prebivalcem v občinah Tolmin in Ajdovščina odsvetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi, kot so nenadzorovani izviri ali studenci. Voda se namreč lahko onesnaži z bakterijo s trupli okuženih živali ali izločki okuženih živali, najpogosteje glodavcev.

Začetek zajčje mrzlice je sicer neznačilen; pojavijo se mrzlica, vročina, glavobol, slabo počutje, lahko bolečine v trebuhu, v nadaljnjem poteku pa so za večino primerov značilne kožne razjede ter povečane lokalne bezgavke.

Med zaščitne ukrepe po navedbah NIJZ sodijo izogibanje truplom mrtvih ali bolnih živali oz. ustrezna zaščita pri stiku z njimi, uporaba maske pri delu v naravi in čiščenju drvarnic in kleti. S primerno obleko in uporabo zaščitnih sredstev pa naj se ljudje zaščitijo pred okuženimi klopi, muhami in komarji.

"Priporočljivo je, da ne pijemo vode, ki ni nadzorovana oz. ustrezno dezinficirana, ter da prostore, kjer shranjujemo hrano, zaščitimo pred mrčesom in glodavci," še svetujejo na NIJZ.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Thomas_Tracy 10:11 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • david193 09:07 24.julij 2021.

    Jaz že 40 let pijem vodo iz gozdnega izvira, in imam verjetno manj zjeban organizem kot tisti ki že 40 let pije klor🙃

  • krucefiks 18:10 23.julij 2021.

    iz izvira kjer teče mirne duše piješ,kjer pa voda stoji je pa lahko problem,tam je pa ne bi pil nikoli ,je pa res da obstajajo ljudje ,ko pogruntaš zakaj je opozorilo na recimo mehčalcu da ni za piti

Sorodne novice