Zdravje
4565 ogledov

Fafangel: Nikar ne čakajte, to storite takoj

Mario Fafangel Saša Despot Mario Fafangel
"Ne moremo se delati, da covida ni, saj nas bo to drago stalo v prihodnosti," poudarja Mario Fafangel, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ.

Hudi poteki bolezni niso pogosti, razmere v bolnišnicah so stabilne, razlaga prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel. "Dejstvo je tudi, da je Slovenija med državami, ki veliko testira, kar pomeni, da primerjave med državami trenutno niso dobre, še vedno pa je dejstvo, da je prisotnost virusa v Sloveniji zelo visoka, kar ni dobra novica."

"Maske vzaprtih javnih prostorih lahko ustavijo trend"

"Lahko mižimo, lahko se delamo, da omikron ne obstaja, se delamo, da smo v fazi 0, da ni nobenih priporočil in nobenih ukrepov in počasi drsimo v fazo 2, za katero je posvetovalna skupina dala priporočila in veliko od teh 13 ukrepov bi postalo nujnih, kar pomeni, obveznih," razlaga Fafangel, ki poudarja, da je zdaj trenutek, ko lahko ta potek spremenimo. Priporočila v fazi 1 niso obvezna, pravi Fafangel, vendar poudarja, da jih je kljub temu smiselno upoštevati. "Maske v zaprtih javnih prostorih, v javnem prevozu nam lahko pomagajo zadržati raven okužb," pravi Fafangel. 

"Zdaj je trenutek, ko se moramo zavedati, da smo v fazi 1, če želimo mirno skozi jesen in zimo, moramo zaščititi najbolj ranljive, torej cepiti vse tiste na 60 let starosti," pravi Fafangel in poziva vse starejše, da se cepijo, oziroma, da se že cepljeni cepijo s poživitvenim odmerkom za katerega so na razpolago prilagojena cepiva. 

"Ne čakat na novo cepivo"

Cepljenje z modernizirani cepivom proti omikronu se je začelo v ponedeljek, odziv naj bi bil zaenkrat slab. "Zelo pomembno je intenzivirat vse aktivnosti in izvajati kampanje za poživitveni odmerek. Omikron cepiva so na voljo celotnemu prebivalstvu, tako bomo reševali življenja," pravi Fafangel. Čez štiri tedne naj bi v Slovenijo prispelo novo prilagojeno cepivo, ki bo bolj usmerjeno na prevladujočo različico v Sloveniji. 

"Nikakor ni za čakat na novo cepivo, to so vse omikronu prilagojena cepiva. Tisti, ki se še niso cepili - niso primerna za osnovno cepljenje, vuhansko cepivo je izredno primerno za preprečevanje težjih potekov bolezni," pravi Fafangel.

"Posvetovalna skupina je naredila delo, za katero je bila zadolžena. Pripravili smo strokovna izhodišča, kako prebroditi jesen in zimo. Opozorili smo na implementacijski vidik in pomembnost precepljenosti oseb nad 60 let. Poziv je zanje - ne čakat na boljše cepivo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • Sandi88 07:29 16.september 2022.

    Kaj se tale Pablo Escobar aka Fafangel sprda, k da ne vemo zdaj po dveh letih kaj v resnici je to cepivo :D

  • Avatar @narhist
    @narhist 19:17 15.september 2022.

    Danska pa prepovedala, ne odsvetovala, cepljenje mlajših od 50 let.

  • Kmodri 18:35 15.september 2022.

    Se ne mislim cepiti s cepivom, ki je učinkovito 30%! Ne bi rekel, če bi bil 80% učinkovita...