Zdravje
855 ogledov

Nočejo cepljenja, zato otroka ne peljejo na sistematski pregled

razno 17.01.13. otrok, zdravnik, osebna zdravnica, prehlad, bolezen, zdravniski Shutterstock
Po tem, ko so nekatere šole opustile organizacijo obiskov učencev na sistematskih pregledih in to opravljajo starši, se je število otrok, ki hodijo na sistematske preglede začelo zmanjševati. Eden od razlogov je tudi odklanjanje cepljenja. Medtem ko sistematski pregledi niso obvezni, cepljenje še vedno je.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da se udeležba na sistematskih pregledih predšolskih in šolskih otrok zmanjšuje. Največji upad udeležbe na sistematskih pregledih je v tretjem razredu osnovne šole ter v tretjem letniku srednje šole, ko na sistematski pregled pride le 65 odstotkov dijakov.

Neurejeni podatki

sistematski | Avtor: NIJZ NIJZ
"Na NIJZ kljub temu ocenjujemo, da gre vendarle za manjši upad obiska preventivnih pregledov kot sicer kažejo podatki ZUBSTAT, saj je po našem mnenju prišlo do upada poročanja v to zbirko. Delež pregledanih otrok po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in tudi podatki o precepljenosti otrok (cepljenje se namreč izvaja v okviru preventivnih pregledov) namreč kažejo, da je delež udeležbe pri preventivnih pregledih znatno višji," razlagajo na NIJZ.

Sistematski pregledi neobvezni, cepljenja obvezna

Sistematski pregledi zakonsko niso obvezni, obvezno pa je cepljenje, ki se izvaja ob sistematskih pregledih. Da je zavračanje cepljenja eden od razlogov za to, da se otroci ne udeležijo sistematskega pregleda, ugotavljajo tudi na NIJZ.  

"Ugotavljamo, da je manjši upad udeležbe pri predšolskih otrocih nastal predvsem zaradi odklanjanja cepljenja in tudi nezadostne osveščenosti staršev, ki ne izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja preventivni zdravstveni program za otroke in mladostnike," pravijo na NIJZ.

Največ pomislekov pri hepatitisu B

V šolskem letu 2013/2014 je bila precepljenost otrok proti hepatitisu B s tretjim odmerkom cepiva med 88,6 odstotka, kar je najnižja precepljenost med vsemi obveznimi cepljenji. Precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam z drugim odmerkom cepiva med šolskimi otroki je znašala 94,3 odstotka, precepljenost proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju z enim odmerkom cepiva med otroki v 3. razredu osnovne šole pa 94,7 odstotna. 

Na sistematske preglede naj vozijo učitelji

Prisotnost staršev pri sistematskem pregledu je obvezna pri predšolskih otrocih, pri šolskih otrocih pa je odvisno od organizacije v šolah. Na nekaterih šolah učence na sistematski pregled vozijo učitelji, na drugih šolah pa je to prepuščeno staršem. "Potem se lahko zgodi, da starši ne poskrbijo za to, bodisi zato, ker tega morda zaradi službenih obveznosti ne morejo ali pa niso dovolj osveščeni o pomenu pregleda. Lahko se zgodi, da tako ni na pregled ravno otroka, ki bi mu to najbolj koristilo in kjer bi pravočasno ugotovili zdravstvene težave in ukrepali," pravijo na NIJZ. Ocenjujejo, da bi večjo vključenost otrok v preventivo dosegli tako, da bi se povezali s šolami in da učitelji pripeljejo otroke na preglede. "Ocenjujemo, da bi prišlo do velikega upada vključenosti šolarjev in dijakov v preventivni program, če bi ga opravljali individualno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • mph 12:47 03.maj 2016.

    Ma koga ti poznaš? Poznam na stotine ljudi, v šoli smo se vsi cepili pred desetletji, .... NITI ENEGA PRIMERA kakšnih posledic. Vsaj ne takega, ki bi bil res vezan na cepivo. Nobena študija do sedaj, niti take, ki so ...prikaži več si jih financirali pri svojih cepivo-mrzneži, ni potrdila nobene povezave. Edino kar pa se je treba zavedat, da je lahko čisto vsaka stvar, ki se vbrizga problematična zaradi kontaminacije, malomarnosti pri izdelavi, .... vendar je takih res verjetno statistično manj kot 1 na par milijonov. Možno pa je, vendar se cepljenje priporoča za bolezni, ki bi sicer ob opustitvi začele spet pobirati na stotine milijonov po svetu. Jaz sem bil cepljen, vsi moji, vsi od sorodnikov, ... razen tu pa tam morda malo rdečice ničesar nikoli drugega. In ne poznam nikogar pa bom kmalu 60. Vse skupaj je ena brezvezna histerija, ki dela predvsem ogromno škode, saj se ponovno pojavljajo bolezni, ki so veljale za iztrebljene, izjemno pomemben pa je procent precepljenih.

  • mph 07:38 03.maj 2016.

    Kje pa si to pobral? Glavni problem pri premnogih zadevah v življenju je prevelika domišljija ljudi.

  • mph 07:37 03.maj 2016.

    No, po tej tvoji silni logiki, kaj ima država se mešat, pa ukinimo še obvezno osnovno šolo, pa naj starši počnejo s svojo lastnino v obliki ogrok kar se jim zljubi. Uaaa ... boli glava od takih modrosti.