Zdravje
14723 ogledov

Če to zagledate na nohtih, se posvetujte z zdravnikom

nohti grizenje Profimedias
Nohti so pogosto ogledalo zdravja. Vsaka sprememba lahko opozarja tudi na določene zdravstvene težave.

*- Fotografija je simbolna

Tanjšanje, razlojevanje, sprememba barve, lomljenje ali druge spremembe lahko opozarjajo na težave z jetri, pljuči, srcem, sladkorno boleznijo, ledvicami, pojasnjujejo znanstveniki iz ameriškega Inštituta za dermatologijo.

stopala, noge iz domače kuhinje Magazin Naravno nad glivice na nohtih

Opozarjajo, da manjše in kratkotrajne spremembe niso vzrok za strah. Če tako stanje traja več mesecev, okoli nohta pa odstopa tudi koža, pojavljajo se krvavitve, potem obiščite zdravnika, ki vas bo napotil na odvzem in analizo krvi, pravijo strokovnjaki.

Razslojevanje nohtov v nekaj tankih in razcepljenih slojev strokovnjaki imenujejo onychoschisis. Najbolj pogost vzrok za takšno stanje je prepogosto umivanje rok, prekomerna uporaba lakov za nohte in njihovih odstranjevalcev. To pomeni tudi pomanjkanje vitaminov v prehrani. 

nohti Magazin Zato porumenijo nohti

Dermatologi svetujejo, da bodite pozorni na strukturo nohtov, trdoto, njihov videz in barvo. 

Beli nohti nakazujejo na težave z jetri

Zdravi nohti morajo biti rožnati, kar pomeni, da so oskrbljeni s krvjo in kisikom, spremembe na nohtih pa lahko nakazujejo na večje zdravstvene težave in težave s prehrano.

Izrazito beli nohti lahko nakazujejo na težave s srcem ali jetri. Lomljivi nohti nakazujejo na morebitne težave s ščitnico. To so nohti, ki se hitro lomijo. Ukrivljene nohte znanstveniki povezujejo s težavami s pljuči, prebavo in jetri, tudi na bolezni srca. Hkrati pa pravijo, da so lahko takšni nohti tudi dedni in nimajo povezave z boleznijo. 

nohti Magazin Kaj polmesec na nohtih razkriva o vašem zdravju

Nohti z vdolbinicami, kot pri žlici, nakazujejo na pomanjkanje železa. Bele lise na nohtih povezujejo tudi s težavami z ledvicami. Lahko so posledica pomanjkanja proteinov v prehrani. Beli madeži na nohtih so pogosto posledica pomanjkanja cinka v organizmu, lahko pa so posledica gljivične okužbe, poškodbe ali alergijske reakcije.

amelia perrin Magazin Fuj! Takšni so nohti po šestih letih geliranja

Modri nohti nakazujejo na težave s pljuči, saj pogosto nimajo dovolj kisika. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice