Zdravje
2007 ogledov

Nositi dve maski ali ne? Takšno je novo priporočilo

Ljudje z maskami Epa
Zaradi novih variant virusa SARS-CoV-2 so izdali novo priporočilo glede nošenja mask.

Mnenja o tem, ali je nošenje dveh mask učinkovito ali ne, so deljena. Spomnimo, pred časom je infektologinja, dr. Mateja Logar dejala, da je "nošenje dveh mask kot nošenje dveh kondomov. Popolnoma neučinkovito in povsem nepraktično"

Včeraj je bilo objavljeno novo priporočilo Centra za preprečevanje in nadzor bolezni CDC. CDC priporoča, naj se zaradi novih variant koronavirusa nosita dve maski naenkrat ali pa vsaj ena zelo tesno. Kot poudarjajo, je nošenje maske v kombinaciji z upoštevanjem drugih zaščitnih ukrepov učinkovit ukrep, ki bo potreben najmanj dokler ne bo precepljenega dovolj prebivalstva. 

Maska se mora dobro prilegati

Ko gre za maske, je najbolj pomembno, kako se maska prilega obrazu. Testi v laboratorijih so pokazali, da se je izpostavljenost potencialno nevarnim aerosolom zmanjšala za okoli 95 odstotkov, ko so na testne lutke namestili tesno prilegajoče se maske. Dobro prileganje mask so dosegli tako, da so v enem primer čez kirurško masko dali še masko iz blaga, v drugem primeru pa so vrvice kirurških mask še enkrat zavezali in masko malce spodvili, da se je bolje prilegala obrazu. 

Izvajalci študije so ob tem opozorili, da so teste izvajali le z eno vrsto kirurških mask in eno vrsto blaga, prav tako niso preverjali, kaj se zgodi, če posameznik nosi dve maski iz blaga. Prav tako še ni jasno, ali to velja tudi za otroke in za moške z bradami. Prav tako dodajajo, da lahko nošenje dveh mask ovira dihanje ali pri posameznikih ovira njihov pogled. Poleg tega se lahko izkaže, da spodvijanje in dvojno zavezovanje kirurških mask ni primerno za vse oblike obraza. 

Pomembni so tudi kroji

Učinkovitost mask so merili tudi raziskovalci na Institutu Jožef Stefan. Ugotovili so, da je vse odvisno od posameznega tipa maske in tudi tega, kako masko nosimo. "V vsakem primeru material deluje kot filter in posledično filtrira v obe smeri. Če gre nekaj zraka naokoli, je to posledica slabe namestitve maske," je poudaril Anton Gradišek. V primeru mask iz blaga je treba opozoriti, da ni vsako blago dobro. "Maske so boljše, če so večslojne, pomembni pa so tudi kroji," je pojasnil. 

"Prvi izsledki po pričakovanju kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga precej podobno učinkovitost filtracije delcev. Čeprav sama tkanina dobro filtrira, se zaradi preprostega dizajna te maske ne prilegajo povsem obrazu, kar poslabša učinkovitost filtriranja maske iz sicer učinkovite tkanine. Kljub temu so te maske priporočena zaščita za okolja, kjer ni velika verjetnost za okužbo, saj predvsem preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično. Rezultati testiranj mask tipov FFP2, FFP3 in N95 so pokazali, da tovrstne maske zadržijo večino delcev, vendar samo, če se dobro prilegajo obrazu – tudi pri teh maskah je torej pomembna pravilna namestitev," so zapisali na institutu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • JZekspert 11:26 15.februar 2021.

    Trenutno se Logarjeva še posmehuje, ''kot bi nosili dva kondoma'', med tem ko je ''strokovnjak'' za prevare Falci - že šel od 0 priporočenih mask do 2- 3- ali celo 4- maske. Bo še Logarjeva prejela 'nova navodila', boste videli, ...prikaži več še vedno do zdaj je bilo tako...najprej zagledal luč več mask kak Jerala, potem kdo z Nijaza, pa na koncu še Ihan. Kaj pa danska študija, ki kaže, da so pravzaprav nesmiselne? Nič, vse tiho je bilo.

  • vera23 13:16 11.februar 2021.

    Sem že lani predlagala vrečko čez glavo in trdno zavezati okoli vratu. Uspeh zagotovljen.

  • suineg7878 09:39 11.februar 2021.

    Norosti se kar kopičijo. Baje, da če jih daš gor 10, zaustavijo pretok kisika 100% in je možnost, da ne umreš za virusom zagotovljena... Pardon, glede na fake teste bo še vedno vzrok smrti lahko Covid. :)