Zdravje
2244 ogledov

Iz tega blaga nikar ne izdelujte pralnih mask!

Maske Profimedia
Kakšne tipe mask poznamo in kako učinkoviti so?

"Virus prenašamo med govorjenjem, kihanjem in kašljanjem. Maska, ki pokriva nos in usta, deluje kot bariera, da se kapljice ne širijo v okolje. To je pomembno tudi pri asimptomatskih bolnikih, ki nimajo simptomov bolezni, pa vseeno trosijo virus naokoli," je Anton Gradišek iz Instituta Jožef Stefan (IJS) je na novinarski konferenci vlade pojasnil, kakšen je namen zaščitnih mask.

Maska lahko obenem deluje tudi obratno, torej kot filter delcev iz zraka, ki ga dihamo - tako ščiti tudi nas.

Nekatere zelo učinkovite - a le za nas

Poznamo več vrst mask. Nekatere pokrivajo cel obraz, takšna je recimo plinska maska, ki jo uporabljajo gasilci - filtrira pa tako prašne kot plinske delce. Tudi skafandri pokrivajo celo glavo in imajo zunanji dotok zraka. "Takšne maske se uporabljajo v primerih, ko je možnost za preno virusa velika, recimo v medicini, ko pacienta intubirajo in ta kašlja ter širi veliko število kapljic v okolje," je dejal.

Polobrazne maske, FFP, pa tesno pokrivajo le nos in usta. FFP2 maske filtrirajo 94 odstotkov drobnih delcev, FFP3 pa še več, tudi 99 odstotkov. Ameriška in kitajska različica teh mask imata oznaki N95 in KN95. Gradišek je opozoril, da lahko tudi tako učinkovite maske ne delujejo vedno, če si jih narobe namestimo, saj lahko v tem primeru zunanji zrak zaobide masko. Kljub učinkovitosti filtracije pa FFP3 niso primerne za boj z virusom, saj imajo na zunanji strani ventil, skozi katerega gre izdihan zrak, zato lahko tako nezavedno širimo virus.  

Kirurške maske pomagajo preprečiti širjenje kapljic

Medicinske in kirurške maske uporabljajo zdravniki med operacijami. Njihov osnovni namen ni filtracija delcev, temveč zaustavitev delcev, ki bi jih zdravnik med operacijo lahko trosil v pacienta, obenem pa varujejo tudi zdravnika pri morebitnem brizganju krvi ali drugih tekočin iz pacienta, da mu ti delci ne zaidejo v usta. Kljub temu, da se kirurške maske ne prilegajo obrazu tako tesno, po Gradiškovih besedah dobro služijo kot bariera pred širjenjem kapljic. 

Pomembno je tudi, da lahko pod maskami še vedno dobro dihamo, da so odporne na brizg ter da niso narejene iz strupenih materialov.

Pralne maske: "Vsako blago ni dobro"

Poznamo pa še dva tipa mask, ki nista kategorizirana kot osebno zaščitno sredstvo - higienske maske, ki so podobne kirurškim, le da nimajo certifikata, in pralne maske iz blaga, ki po strokovnjakovih besedah niso tako učinkovite. "Vsako blago ni dobro. Testirali smo različne tkanine bombaža in ugotovili, da je recimo tetra blago zelo slabo, ker ima prevelike luknje. Maske so boljše, če so večslojne, pomembni pa so tudi kroji," je pojasnil strokovnjak.

Pomembno je tudi, kako masko nosimo

Na IJS so merili učinkovitos različnih mask in sestavili sistem iz generatorja nanodelcev, ki omogoča testiranje. V posebno komoro so dali umetno glavo in na njej testirali posamezno masko. Skozi usta so zajeli zrak in na detektorju preverili velikost zaznanih nanodelcev. Tako so ugotovili filtracijsko učinkovitost pri različnih velikostih delcev. Povzetek raziskave lahko preberete na tej povezavi

Vse je torej odvisno od posameznega tipa maske in tudi tega, kako masko nosimo, je poudaril Gradišnik. "V vsakem primeru material deluje kot filter in posledično filtrira v obe smeri. Če gre nekaj zraka naokoli, je to posledica slabe namestitve maske," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Covid-19, testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Takšni so novi podatki o okužbah pri nas

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.