Zdravje
839 ogledov

Nov zemljevid ECDC: Zadnjič objavljajo tak zemljevid

Profimedia
Na covidnem zemljevidu so skoraj vse regije Evrope obarvana temno rdeče. V torek so bila sprejeta nova priporočila o usklajevanju ukrepov, ki bodo olajšala potovanje po evropskih državah.

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je skorajda vsa Evropa obarvana temno rdeče, tudi Slovenija. Z rdečo barvo, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološke razmere, so obarvani samo še deli Romunije in Poljske. Prihodnji teden se bodo merila za pripravo zemljevida spremenila.

Slovenija je že vse od 23. septembra v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19.

V tej kategoriji so tudi skoraj vse evropske države. Po novem je povsem rdeča Madžarska, ki je bila še pred tednom dni deloma rdeča. Posamezne rdeče obarvane regije imata samo še Poljska in Romunija, kjer so bile razmere pred enim tednom boljše.

 | Avtor: ECDC ECDC

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500. Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 75 in 200, če je delež pozitivnih testov štiri odstotke ali več, ali kjer je incidenca med 200 in 500.

Oranžna in zelena barva pomenita še boljše razmere, a trenutno s to barvo ni obarvano nobeno območje v EU.

Kljub rekordnim številom okužb so v Angliji, ki sicer ni vključena v zemljevid ECDC, danes sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije, na Danskem pa se vračajo v življenje, kot so ga poznali pred epidemijo.

London pandemija Odločitev vlade Svet Skoraj povsod ukinili maske in PCT potrdila!

Sprejeta nova evropska priporočila za usklajevanje ukrepov

Ministri za zadeve EU so sicer na torkovem zasedanju potrdili novo priporočilo o usklajevanju ukrepov, ki naj bi olajšalo potovanje po EU med pandemijo covida-19, medtem ko vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo.

V skladu s priporočilom, ki bo začelo veljati prihodnji torek, za imetnike covidnega potrdila za potovanje po uniji ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni. Za potnike s temno rdečih območij, kakršna so trenutno skoraj vsa v Evropi, lahko uvedejo tudi dodatne omejitve.

Ena ključnih novosti je, da priporočilo v ospredje postavlja status posameznika, zapisan v covidnem potrdilu, in ne razmer v posameznih regijah, ki so razvidne z zemljevida. Izjema pa so temno rdeča območja.

Z novim priporočilom se bodo sicer spremenila tudi merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Po novem bodo upoštevali tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • bobubob 15:27 27.januar 2022.

    Izrezujejo luknjo a glej vraga - luknja je vedno večja, namesto da bi izginila, kot bi po mnenju stroke morala...