Zdravje
24711 ogledov

Različica, znana kot "skrita grožnja", narašča tudi pri nas

laboratorij analiza bakterij Profimedia
"Potek bolezni je nekoliko drugačen," pravi minister za zdravje.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) je v zadnjem obdobju, od 7. 2. 2022 do 12. 2. 2022 sekvencioniral 706 pozitivnih vzorcev na okužbo s koronavirusom. Med prebivalstvom v 98,8 odstotkih prevladuje različica omikron, 1,2 odstka predstavlja različica delta. 

V zadnjem sekvencirajnju so v laboratorijih NLZOH zaznali dodatnih 47 primerov (med 665 primeri omikrona) različice omikrona BA.2. Različica BA.2 za predstavlja 8 odstotkovsekvenciranih vzorcev. Skupno je NZLOH v Sloveniji dosljej zaznal 81 primerov različice BA. 2. 

"Skrb vzbujajoča različica"

"Na podlagi razpoložljivih podatkov o prenosu, resnosti, ponovni okužbi, diagnostiki, terapiji in učinkih cepiv je tehnična svetovalna skupina potrdila, da je treba različico BA. 2 še naprej obravnavati skrb vzbujajočo različico," so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in države pozvali, da zdravstvene oblasti različico BA.2 še naprej spremljajo ločeno. Zaradi različice BA.2 ponoven rast okužb z omikronom beležijo na Danskem. 

Rada ima predvsem mlade

Po oceni WHO je BA.2 za 30 odstotkov bolj nalezljiva od osnovne omikron različice (BA.1). Na globalni ravni se je v zadnjih tednih delež različice BA.2, v primerjavi z BA.1, povečeval, vendar naj bi cirkulacija vseh različic koronavirusa upadala. Kot je včeraj dejal minister za zdravje, naj bi bila različica BA.2 je, da je bolj kužna med mladimi. "Zato je pri mladih potrebna previdnost in ukrepi v šolah ne smejo biti prehitro spremenjeni," je dejal Poklukar, ko je govoril o ukinjanju mask v šolah. Več TUKAJ. 

Kako resna je bolezen?

Minister je prav tako dejal, da je tudi potek bolezni nekoliko drugačen. Podatkov o resnosti poteka bolezni pri okužbi z BA.2 je malo. Po podatkih WHO da okužba z BA.1 zagotavlja močno zaščito pred ponovno okužbo z BA.2, čeprav so že zaznali tudi ponovne okužbe z BA.2 po okužbi z BA.1. Še nerecenzirana japonska študija pa je pokazala, da je študija japonskih znanstvenikov pokazala, da je potek bolzni pri okužbi z BA.2 težji kot pri BA.1.

 

Komentarjev 19
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:36 23.februar 2022.

    Počasi bo zmanjkalo črk abecede. Butli!

  • Avatar jate
    jate 18:01 23.februar 2022.

    bedaki pokvarjeni

  • si_rob 17:47 23.februar 2022.

    Stvar je enostavna že od samega začetka te namišljene pandemije. Stalno je potrebno strašiti ljudi z raznimi različicami, s kužnostjo in nevarnostjo za zdravje in življenje. Ljudje že od tega dobijo stres in izgubljajo imunost. Potem jih še zapri, nabi ...prikaži več jim maske na obraze, prepovej druženje(to kar človek, posebno star rabi) in ne rabiš posebno smrtonosnega virusa. VSE TO JE SMRTONOSNO. ZA VSE TO BOSTE IZVAJALCI PLAČALI!!! KAD TAD!!!